Ivo i prijatelji: Ex predsjednik na CD/Blu-ray izdanju

CD i Blu-ray izdanje ‘Ivo i prijatelji: Zagrebački solisti i gosti sviraju skladbe Ive Josipovića’ predstavljeno je u prepunom Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) u Zagrebu.Dugogodišnja suradnja Zagrebačkih solista sa skladateljem i bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem okrunjena je koncertom održanim u Muzeju Mimara 28. kolovoza 2019. godine na kojem su proslavljeni ansambl i njihovi gosti pod ravnanjem akademika Zorana Juranića izveli pet skladbi iz Josipovićeva opusa.

Koncert je snimljen u produkciji Croatia Recordsa i CMC TV te objavljen na CD-u i Blu-rayu. ‘Ivo i prijatelji: Zagrebački solisti i gosti sviraju skladbe Ive Josipovića’ prvo je izdanje klasične glazbe objavljeno na Blu-rayu uz pripadajuću download karticu i bonus dokumentarac ‘Ivo i prijatelji’. Radi se o vrhunskom albumu klasične glazbe koji najbolje ocrtava širinu stvaralaštva i neosporan talent Ive Josipovića. Primjereno ovim potpuno zasluženim epitetima, predstavljanje izdanja u HGZ-u okupilo je mnoštvo gostiju među kojima su bili veleposlanici i diplomatski izaslanici Kine, BiH i Azerbajdžana, Maroka, Makedonije… Bili su tu i političari, ali i mezzosopranistica svjetskog ugleda Dunja Vejzović, muzikologinja Erika Krpan (koja je i pisala bilješku uz izdanje, prof. Katarina Krpan, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, skladatelj i glavni tajnik HDS-a Tomislav Antun Šaban te brojne kolege i poštovatelji rada Ive Josipovića.

Ivo Josipović s predstavnicima diplomatskog kora

Predstavljanje je otvoreno projekcijom skraćene verzije dokumentarca ‘Ivo i prijatelji’ koji u punoj verziji dolazi kao bonus uz Blu-ray izdanje. Nakon dokumentarca kreativna direktorica Croatia Recordsa Nikolina Mazalin izrazila je iznimno zadovoljstvo realizacijom ovog cijelog projekta. Direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac izrazio je ponos jer je ovim izdanjem napravljen iskorak prema najboljem načinu publiciranja vrhunskog programa kakav je ovaj, a što predstavlja pozitivan zaokret u razmišljanju o budućnosti diskografije.

Promocija je održana u Hrvatskom glazbenom zavodu

U ime organizatora koncerta, Scene Amadeo, okupljenima se obratio ravnatelj Nenad Jandrić koji je istaknuo da je za ovaj koncert Ivo Josipović napisao skladbu ‘Zelena naranča’, pjesme iz Dalmacije za gudače.Osvrćući se na izdanje, svojevrsnu krunu njegove karijere, Josipović je izrazio iznimno zadovoljstvo što je objavljen izbor skladbi od samih njegovih početaka pa do najnovije, ‘Zelena naranča’, koje su izveli Zagrebački solisti i njihovi gosti: mezzosopranistica Lucija Ercegovac koja je gostovala u izvedbi skladbe ‘Susreti u snima’, udaraljkaši Hrvoje Sekovanić i Marko Mihajlović koji su gostovali u izvedbi skladbi ‘Kurosavin nemir svijeta’ i ‘Dernek’ te pijanisti Filip Fak i Danijel Detoni koji su gostovali u izvedbi skladbe ‘Dernek’.

Ivo Josipović za sebe je rekao kako ima dvije ljubavi, pravo i glazbu, i da su to dva njegova profesionalna životna puta. Nakon što se pojavila i treća, politika, komponiranju se nije mogao posvetiti u mjeri u kojoj je htio. Stoga je izrazio zadovoljstvo pozivom Scene Amadeo i angažmanom Croatia Recordsa i CMC televizije u realizaciji cijelog projekta uvjeren kako je ovo tek početak jedne odlične diskografske priče.

C. R. / Foto: Samir Cerić Kovačević
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,