Zagrebački solisti i gosti sviraju skladbe Ive Josipovića

Ivo Josipović skladatelj je i pravnik, bivši predsjednik Republike Hrvatske koji je dosad napisao šezdesetak skladbi od kojih su Zagrebački solisti i gosti na koncertu održanom lani 28. kolovoza u Muzeju Mimara u Zagrebu izveli njih pet.
Pet skladbi izvedenih te večeri, a koje najbolje ocrtavaju širinu stvaralaštva i neosporan talent Ive Josipovića, bile su: ‘Samba da camera’, za gudače, ‘Kurosawin nemir svijeta’, za gudače i udaraljke, ‘Zelena naranča’, pjesme iz Dalmacije za gudače (praizvedba), ‘Susreti u snima’, za mezzosopran i gudače na stihove stare japanske lirike i ‘Dernek’, za dva klavira, udaraljke i gudače. Skladbe su objavljene na bogato opremljenom CD izdanju, a snimka koncerta i bonus dokumentarac ‘Ivo i prijatelji’ uskoro će biti objavljeni na blu-rayju.

‘Ivo Josipović je autor koji ne misli da glazba mora iskazati još nešto osim sebe same. Baveći se njegovim stvaralaštvom više godina jednom sam zapisala da je glazba Josipovićev alter ego, skrovište njegove mašte, a glazbeno je djelo mjesto unutar kojeg oslobađa skriveni dio vlastite kreativne energije. U tome skrivenom dijelu uvijek se može potražiti Josipovićev razlog za djelo, ali i smisao stvaralačkog čina. Razabire se to od samih početaka njegove skladateljske aktivnosti’, zapisala je ugledna muzikologinja Erika Krpan u bilješci izdanja.

Gosti Zagrebačkim solistima bili su mezzosopranistica Lucija Ercegovac, koja je gostovala u izvedbi skladbe ‘Susreti u snima’, udaraljkaši Hrvoje Sekovanić i Marko Mihajlović (gostovali u izvedbi skladbi ‘Kurosawin nemir svijeta’ i ‘Dernek’) te pijanisti Filip Fak i Danijel Detoni (‘Dernek’).

Ansambl pod ravnanjem dirigenta Zorana Juranića i njihovi gosti svojim su svojim izvedbama na najbolji mogući način zaokružili suštinu Josipovićeva stvaralaštva. Od pet skladbi, ‘Zelena naranča’ doživjela je praizvedbu, te one dodatno naglašavaju ‘…sve sastavnice Josipovićeva skladateljskog izraza već četiri desetljeća prisutne u određenim inačicama u njegovu opusu’, kako je to sročila Erika Krpan te zaključila: ‘Jer kako inače iskazati glazbu kao radost, kao igru mašte, ali i kao empatiju koja poput šifriranih poruka obuhvaća cjelokupno Josipovićevo glazbeno djelo.’

Likovno oblikovanje albuma potpisuje Daniell Ille, a glazbeni producent je Goran Martinac.

C. R. / Foto: Samir Cerić KovačevićTagged: , , , , , , , ,