Popularizatori znanosti kod predsjednika Josipovića

Izaslanstvo Mreže popularizatora znanosti (MPZ), prvog udruženja popularizatora znanosti u Hrvatskoj, posjetilo je predsjednika Ivu Josipovića. U 45-minutnom druženju, brojni znanstvenici i članovi MPZ-a, predstavili su Josipoviću aktivnosti članica Mreže te pozvali predsjednika na treći Znanstveni piknik, koji će se održati 14. rujna u parku Boćarskog doma u Zagrebu.Mreža populizatora znanosti i Ivo JosipovićNakon što su profesori matematike, Franka Miriam Brueckler i Toni Milun, pokazali kako se široj javnosti približava matematika, konkretnije topologija, koristeći špagu, i sam predsjednik je odlučio zaintrigirati znanstvenike s nekoliko zadataka.

U razgovoru koji je uslijedio, Josipović je dobio uvid u aktivnosti popularizacije znanosti u Hrvatskoj, od brojnih okruglih stolova, tribina, festivala, radionica, otvorenih vrata pa do najvećeg projekta, izgradnje prvog znanstvenog centra, ZEZ centra (Znanstveni edukativno-zabavni centar) u Hrvatskoj.

Predsjednik Josipović je dao podršku za aktivnosti Mreže popularizatora znanosti, ističući kako je važno uključivanje i zajednički rad znanstvenika iz svih područja. Također, Josipović je pohvalio suradnju s međunarodnim znanstvenicima i popularizatorima znanosti, poput nastupa ZEZ tima, udruge profesor Baltazar i Tvornice lutaka na ESOF-u, najvećoj znanstvenoj konferenciji, koja se prošli mjesec održala u Kopenhagenu.

Izaslanstvo Mreže popularizatora znanosti pozvalo je predsjednika da posjeti Znanstveni piknik, jednodnevno događanje popularizacije znanosti, koje je prošle godine u park Boćarskog doma privuklo više od 30 tisuća posjetitelja. Ove godine, treći Znanstveni piknik održat će se u nedjelju 14. rujna, od 10 do 20 sati.

U izaslanstvu Mreže popularizatora znanosti bili su: Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, Bruno Blumenschein, član organizacijskog tima Znanstvenog piknika i ZEZ centra, Renata Brkić, predstavnica udruge profesor Baltazar, Franka Miriam Brueckler, docent matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, Krešimir Čanić, predstavnik Hrvatskih urbanih mreža, Kristina Duvnjak, predstavnica udruge Bioteka, Bojan Markičević, geofizičar i dugogodišnji popularizator znanosti, Nikola Mujdžić, autor i voditelj projekta popularizacije znanosti tonimilun.com, Toni Milun, profesor matematike.

K. M.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,