Izazovi i prilike: Uloga poduzetništva u jugoistočnoj Europi

Međunarodna mreža poslovnih žena u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer i Hrvatskom gospodarskom komorom – Europskom poduzetničkom mrežom po prvi puta organizira konferenciju Uloga poduzetništva u jugoistočnoj Europi koja će se održati 22. svibnja u Zagrebu, u hotelu Westin od 9 do 16 sati.Konferenciju će otvoriti državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, a o natječajima i sredstvima za žensko poduzetništvo govorit će njezina pomoćnica Ana Mandac.

Znate li da poduzetnici čine preko 90 posto gospodarstava svake države? Kako se nose s poduzetničkim izazovima govorit će poduzetnici iz Hrvatske i regije. Na konferenciji će sudjelovati uspješne poslovne žene i muškarci te predsjednice regionalnih udruženja žena poduzetnica. U temu panela sudionike će uvesti predavanja predstavnika poduzeća Tokić; Anita Letica, generalna direktorica društva Philip Morris i Jadranka Primorac, članica Uprave Specijalne bolnice sv. Katarina. Svoje poduzetničke početke podijelit će s okupljenima uspješna poduzetnica Vlasta Pojatina iz tvrtke Olival kao i druge panelistice i panelisti koji su već dugo u poduzetničkim i poslovnim vodama.

Prije same konferencije bit će predstavljena knjiga Mirjane Petković i Ivane Radić ‘Bez problema do rješenja’, knjiga o hrabrosti i fokusiranosti na uspjeh, inspiriranu stvarnim ljudima i situacijama iz poslovnog i privatnog života.

Konferencija je regionalnog karaktera s gostima iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore te se očekuje značajan broj sudionika, uglavnom uspješnih poslovnih muškaraca i žena spremnih na razmjenu iskustava. Osim visokog menadžmenta i vlasnika poduzeća, među publikom se očekuju i oni koji su tek krenuli u posao te su otvoreni za nove suradnje.

U Hrvatskoj je unazad nekoliko godina posebno popularizirana tema ženskog poduzetništva što je dovelo do osnutka raznih organizacija koje okupljaju i umrežavaju upravo žene, pomažući im da se uključe u tržište rada sa svojim znanjem i vještinama. Međunarodna mreža poslovnih žena jedna je takva organizacija, točnije udruga koja promiče žene u poduzetništvu. Iako je fokus ove udruge na poslovnim ženama te ženama poduzetnicama, smatraju kako su za uspješnost projekta važni suradnja i sudjelovanje muškaraca poduzetnika te žena u akademskoj zajednici, korporacija i studenata. Jedino tako je moguće postići najbolje rezultate i potaknuti društvo na kolektivnu promjenu. Vjeruju kako se Hrvatska kao malo tržište treba prilagoditi i nositi s novim izazovima i novim generacijama koje imaju potpuno drugačije prioritete rada i razmišljanja.

I. R.


Tagged: , , , , , , , , ,