Izložba Arhivski život nesvrstanih

U KIC-ovoj Galeriji na katu, u srijedu 20. rujna u 19 sati, u suradnji s Restartom, otvara se izložba ‘Arhivski život nesvrstanih’.

Izložba uključuje fotografije i dnevničke zapise iz privatnog arhiva obitelji Labudović te video-radove bazirane na jugoslavenskim informativnim filmovima i žurnalima Filmskih novosti. Izložba objedinjuje materijale proizašle iz dugogodišnjeg umjetničkog istraživanja Non-Aligned Newsreels koje je redateljica Mila Turajlić pokrenula 2015. godine.

Non-Aligned Newsreels umjetnički je istraživački projekt nastao iz suradnje Mile Turajlić sa Stevanom Labudovićem, koji je proveo 25 godina bilježeći putovanja i aktivnosti jugoslavenskog predsjednika Tita, cilj je projekta istražiti filmske veze između Jugoslavije i Nesvrstanog svijeta, kontekstualizirati i ponovno aktivirati bogatu arhivu Filmskih novosti. 

Kao jedan od najnagrađivanijih snimatelja jugoslavenskih Filmskih novosti, nakon pet godina snimanja aktivnosti predsjednika Tita Stevan Labudović poslan je u tajnosti na granicu između Tunisa i Alžira. Ondje je snimao aktivnosti Alžirske oslobodilačke vojske s ciljem stvaranja filma koji bi pridobio međunarodno javno mnijenje na stranu Alžira. Labudović je snimio oko 83 km filma tijekom tri godine.

Titov snimatelj Stevan Labudović odigrao je tako ulogu života kao “snimatelj alžirske revolucije”, s čime se dubinski bavi film Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas. Film uvodi u medijsku i onu stvarnu, rovovsku bitku koja se odvijala tijekom Alžirskog rata za nezavisnost u kojem je filmski medij odigrao ulogu promocije gerilskog ratovanja, mobilizacije svenarodnog oslobođenja i pomoći u propagandnom ratu s francuskim kolonijalnim vlastima. Labudovićeve snimke bile su godinama jedina informacija o borbi alžirskog gerilskog pokreta, a tijekom putovanja u New York, gdje je trebao snimati Titovo obraćanje Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, prokrijumčario je snimke koje su bile ključne za promjenu međunarodnog stava, čime je otvorio put ka priznanju samostalnosti Alžira. 

J.S. / Foto: Restart


Restart: 20 besplatnih dokumentaraca

Tagged: , , , , , , ,