Izložba i kalendar: Jazz Me Up by Željko Jelenski

U Boogie Clubu (Margaretska 1, Zagreb), u nedjelju 10. prosinca (19 sati) bit će otvorena amostalna izložba fotografa Željka Jelenskog pod nazivom ‘Jazz Me Up by Željko Jelenski’. Upotpunit će je nastup jazz sastava Caffe Bardo – Vess (alt saksofon) & Vetz (klavijature).Izložba se sastoji od 12 fotografija jazz glazbenika formata 50 x 70 cm, a u kalendaru su također 12 jazzera i to: Alba, James Carter, Miguel Zenon, Miro Kadoić, Lela Kaplowitz, Elvis Stanić, Matija Dedić, Miroslav Tadić, Pharoah Sanders, Davor Križić, Tom Harrell & Beth Hart.

Kombinacijom ovih kvalitetnih umjetnika okupit će se ljubitelji oba smjera (glazbe i fotografije) i tako stvoriti jedinstvenu jazz art atmosferu. Izložba je otvorena do 10. siječnja 2018. godine i prodajnog je karaktera.

Željko Jelenski (1961.) eminentni je hrvatski fotograf koji stvara već 28 godina. Pripada naraštaju koji je rastao s buntovnim duhom zagrebačkog Novog vala u kojem umjetnost nije bila samo posao ili pozerstvo nego doista i način življena. Vrhunski je stilist i do danas je održao 36 samostalnih i 18 skupnih žiriranih izložbi. Od samih početaka specijalizirao se za portretnu koncertnu fotografiju, a do danas u njegovu portfelju može se naći mnoge svjetske glazbenike, čije fotografije nose osobni izričaj autora.

Godine 2009. izdao je knjigu fotografija jazz glazbenika koji su u zadnjih dvadesetak godina nastupali u Zagrebu, pod nazivom ‘Jazz Me Up By Jelenski’ , za koju je 2010. godine na manifestaciji Photodays u Rovinju pohvaljen u kategoriji za publicistiku.

Prije 15 godina Jelenski se počinje sve više zanimati za snimanje krajobraza i specifičnih detalja prirode, gdje na fotografijama daje vlastiti pogled na prirodne ljepote Hrvatske. Na svojim fotografijama prirode redovito stvara metafizičke studije I jedan je od rijetkih kojemu je kamera oruđe spoznaje, a ne tek puki registrator prirodnih ljepota od kojih zastaje dah.

Radio je na mnogim umjetničkim projektima od apstraktne do modne fotografije, a kontinuirano objavljuje fotografije s rock tematikom. Surađivao je u mnogim hrvatskim novinskim publikacijama (Polet, Studentski list, Val, Oko, Mladina (Slovenija), Studio, Danas, Start, Nedjeljna Dalmacija, Stil, Panorama, Dekor (glavni urednik i urednik fotografije), Slobodna Dalmacija, Glorija, Globus, Lider), u kojima je objavio preko 20.000 fotografija. Zajedno s novinarkom i prijateljicom Danielom Uzelac napravio je tristotinjak intervjua s osobama iz glumišta, estrade, glazbene i političke scene, gdje studiozno pristupa snimanju fotografija i gradi priču tj. serijale fotografija na temelju novinarskog teksta (intervjua). Jedan je od prvih hrvatskih fotografa kojemu fotografija nije običan dokumentarni snimak. Član je ULUPUH-a, ZUH-a i HND-a. Od 2004 do 2008. godine fotografirao je i surađivao s nekoliko kolega na četiri foto monografije: ‘A u Lubenicama lubenice’, ‘Lonjsko polje – Voda u oblacima’, ‘Pažani su možda/vjerojatno/sigurno Marsovci’ i ‘ Ćićarija – Ponosna udovica’, u izdanju Foto Art Unije.

Miguel Zenon (srpanj/july 2108)

Godine 2006. izdaje samostalnu foto monografiju pod nazivom ‘Buđenja/Awakening’. Iste godine nagrađen je za najbolju na temu Priroda – Fuji Film – Euro Press Proffesional Awards 2006. Njegov fotografski opus bit će puno bogatiji jer neprestano tražeći motive, pronalazi svoje umjetničko ispunjenje.

Foto monografijom grada Lubenice s otoka Cresa pod nazivom ‘Drevnost u sadašnjosti – Lubenice’, Jelenski je stvorio jedinstven i neponovljiv spomenar Lubenica ili fotografska legendu posve istu onoj pravoj legendi o gradiću u kojemu si je nekoć davno mladi zaljubljeni par oduzeo život, skočivši s hridina. Stara i tužna priča tako je sada nadopunjena umjetničkim fotografskim ciklusom koji je od ovog creskog gradića, jedinstvenog po svemu, načinio legendu. Fotografije Jelenskog u sebi nose snagu i ljepotu surovog, ponekad i divljeg podvelebitskog kanala. Kamen, sunce, more, drač i bura.

Danas radi kao stalni fotograf portala Soundgardian i Muzika.hr

www.fineartphoto-jelenski.com

Tagged: , , , , , , , ,