Izložba makedonske inicijative Kooperacija

Otvorenje izložbe ‘Strano tijelo’, umjetničke skupine Kooperacija iz Skopja, održat će se  u ponedjeljak 11. studenoga u 20 sati u zagrebačkoj galeriji Greta.
Kooperacija - Strano tijeloOvo je prva izložba inicijative Kooperacija izvan granica Makedonije. Izložba obuhvaća djela koja su izlagana ili su u korelaciji s dosadašnjim dešavanjima inicijative Kooperacija. Selekcija djela upućuje na prisustvo tijela u specifičnom socijalnom i lokalnom kontekstu, tretirajući ga kao politički prostor. ‘Iako se djela na ovoj izložbi ne bave doslovnim referiranjem na tjelesno prisustvo putem performansa, ona se ipak odnose na zlouporabu ili prinudnu predaju tijela u masu ili na njegovu odsutnost posvjedočenu tragovima prethodnog prisustva, tekstualnim fusnotama ili dokumentiranim intervencijama u javnom prostoru’, kaže Vladimir Jančevski u tekstu za ovu izložbu.

Kooperacija je inicijativa s ciljem aktivnog djelovanja izvan inertnog institucionalnog okvira, koja predlaže drukčiji način stvaranja i doživljavanja suvremene umjetnosti na području Makedonije. Kooperacija se zalaže za pomicanje i redefiniranje granica između javnog i osobnoga prostora, te za postavljanje pitanja aktivne uloge umjetnosti u kontekstu centralizirane kulturalne politike i društvenih diskursa. Kooperacija nastoji potaknuti interakciju na relaciji umjetnik – publika.

Osnovna je strategija Kooperacije okupacija privremeno slobodnih prostora razasutih u urbanom pejzažu, te javno izlaganje putem strategije blitzkrieg nastupa. Osmišljena je kao poticaj aktivnog konstruktivnog dijaloga u ime propitivanja kritičkih pozicija umjetnosti i stvaranja povoljne klime za produbljivanje mogućnosti slobodne razmjene ideja, iskustava i slobode izričaja.

Kooperacija je samofinancirajuća grupa autora otvorena za suradnju s drugim domaćim i inozemnim autorima, a čine je: Simon Uzunovski, Velimir Žernovski, Oliver Musovik, Đorđe Jovanović, Ines Efremova, Nikola Uzunovski, Hristina Ivanoska i Yane Calovski, OPA, Harald Schenker, Igor Toševski, Aleksandar Spasoski, Vladimir Lukaš, Filip Jovanovski i Vladimir Jančevski.

Greta

Tagged: , , , , , , , , , , , ,