Izložba Omera Mujadžića u Galeriji Deči

U subotu, 19. prosinca u 12 sati, u zagrebačkoj Galeriji Deči, otvara se izložba slikara Omera Mujadžića.Žarko Deči, Frano Dulibić i Neven Kranjčec

Žarko Deči, Frano Dulibić i Neven Kranjčec

Profesor Frano Dulibić, autor upravo izašle monografije o Omeru Mujadžiću, otvara subotnju izložbu. Bit će izloženo 14 djela iz ostavštine i fundusa Mujadžićeve obitelji, a koja do sada nisu bile izlagana u javnosti.

Za života Mujadžić je samostalno izlagao u Sarajevu (1930. s Kamilom Ružičkom), Zagrebu (1933.) i Tuzli (1978/79.), te mu je posthumno 2002. godine priređena retrospektivna izložba u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, tako da je izložba u Galeriji Deči dobar podsjetnik na ovog opusom bogatog, a stilski još neistaženog slikara.

Omer Mujadžić bio je u početku izrazito hvaljen od strane likovnih kritičara, kao ‘najtalentiraniji portretist među mladima’ ili kao osoba koja ‘pokazuje znanje i talent prvorazrednog slikara’.

S vremenom se Mujadžić opredjeljuje za slikanje portreta, intimnog žanra, figuralnih kompozicija i mrtvih priroda kada dolazi do redukcije boje, tona i oblika u jednostavnoj sintagmi ‘akademiziranog intimizma’ što će se upravo moći vidjeti na izložbi u Zagrebu.

G. D. / Foto: Ranko Suvar / CROPIX


Omer Mujadžić-monografija
Monografija slikara Omera Mujadžića

Tagged: , , , , , , ,