Izložba Pravednici među narodima

Izložba ‘Pravednici među narodima – Hrvatska’, autorice Branke Sömen, otvorena je u Nacionalnoj i sveučilišnjoj knjižnici u Zagrebu, a moći će se pogledati sve do 28. travnja, tijekom radnog vremena Knjižnice.

Na izložbi su prikazane priče šezdeset osmero Hrvata koji su, riskirajući svoje živote, spašavali Židove za vrijeme holokausta.

‘Ne samo da se ovom izložbom odaje počast židovskim žrtvama holokausta u Hrvatskoj, već ona priča priču o običnim i hrabrim hrvatskim građanima, anonimnim herojima koji su se suprotstavili zločinima, spašavajući Židove od progona i stradanja. Ponekad i unatoč vlastitoj pogibelji’, ističe autorica izložbe Branka Sömen.

Izložba je nadahnuta knjigom Miriam Steiner-Aviezer ‘Hrvatski pravednici’ i nastavak je istoimene izložbe predstavljene u siječnju 2020. godine, u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Država Izrael i Muzej sjećanja na žrtve holokusta Yad Vashem već 60 godina, od 1963. godine, dodjeljuju odlikovanja pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove za vrijeme holokausta, uz citat iz Talmuda koji glasi: ‘Tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet.’

Do 1. siječnja 2022. godine Yad Vashem priznao je 28.217 muškaraca i žena iz 51 zemlje svijeta kao Pravednike među narodima. Među njima je i 130 pravednika iz Hrvatske, a izložba ‘Pravednici među narodima – Hrvatska’ svjedoči upravo njihovoj dobroti, hrabrosti i velikodušnosti. Osim što je središnje mjesto sjećanja na šest milijuna žrtava holokausta, Yad Vashem je od 1953. godine i svjetski centar za dokumentaciju, istraživanje i edukaciju o holokaustu.

Kao rezultat suradnje Školske knjige, Hrvatskoga audiovizualnog centra i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu s autoricom i koordinatoricom izložbe Brankom Sömen, dugogodišnjom novinarkom, publicistkinjom i diplomatkinjom, izložba ‘Pravednici među narodima – Hrvatska’ održava se u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom ha-Šoa) koji se ove godine obilježava 18. travnja.

Foto: HAVC


Izložba Održi da izdrži – Dizajn za ruralni razvoj


Tagged: , , , , , , , ,