Izložba u MSU: Margareta Vidmar – ‘Slagalica’

No galerija, otvorenje u petak, 6. rujna u 18 sati

Margareta Vidmar predstavnica je umjetničke tzv. autsajderske scene koja je u proteklih nekoliko desetljeća iznjedrila mnoge zanimljive umjetnike. Njezina izložba u No galeriji prva je takve vrste u novoj zgradi MSU-a. Tako se, nakon dugo vremena, ponovno, otvara prostor predstavljanju te grane umjetnosti, što se razvila na temeljima art bruta, a koja uvijek sadrži fantastične svjetove i samosvojnu imaginaciju, drugačiji pristup i razumijevanje umjetnosti.

Margareta VidmarNa izložbi ‘Slagalic’ predstavljeno je stotinjak radova nastalih u proteklih deset godina. Kao što i sam naziv izložbe govori, radi se o slagalici, slikama koje tvore tri različite cjeline koje funkcioniraju na principu gestalta. Jedan ‘komadić’ utječe na drugi, a svaki od njih, ovisno o stanju duha i pobuđenim osjećajima, nosi nam novu misao, poruku i suptilno mijenja sadržaj ili značenje cjeline. Složene poput puzzlea, ‘komadići’ slagalice vrlo često su samo isječak, dio koji tek daje naslutiti cijelu sliku. Slagalica je upotpunjena s nekoliko autoportreta koji simboliziraju bolje upoznavanje autoričine osobnosti i govore nam o promišljanju ženske prirode i shvaćanju njezine biti.

Margareta Vidmar - SlagalicaMargareta Vidmar završila je Školu slikarstva Agora, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet, te magistrirala psihotraumatologiju na Medicinskom fakultetu i specijalizirala se za art terapiju. Radi kao likovna terapeutkinja i voditeljica kreativnih projekata u Centru za rehabilitaciju Mali dom – Zagreb, te vodi likovne radionice za humanitarne udruge. Suradnica je Odsjeka za kreativne art terapije na ERF-u. Od 1998. godine aktivno izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU-a.

Slikarstvom se počela baviti tijekom oporavka nakon teške prometne nesreće. Uronivši u sasvim drugačiji, gotovo nadrealni svijet, stvara cikluse slika potaknute dubokim promišljanjem, preispitivanjem, spoznavanjem i upoznavanjem vlastitog unutarnjeg ‘ja’. Od samih početaka reagirajući na utjecaje vremena u kojem stvara, inspirirana glazbom, književnošću, susretima, putovanjima, unutarnjim mirom ili nemirom, Margareta promatra okolinu i spoznaje njezino pravo značenje, ono skriveno, koje mogu razumjeti samo oni koji to uistinu žele. Njezine slike nije dovoljno samo pogledati, njih treba i čitati.

Kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

MSU

Tagged: , , , , , ,