Izložena Turopoljska baština kroz sjećanja

U suradnji s Plemenitom opčinom turopoljskom i Gradom Velikom Goricom, u prostorima Turističke zajednice Zagrebačke županije u Zagrebu, otvorena je izložba ‘Turopoljska baština kroz sjećanja’.U sklopu izložbe predstavljene su i drvene makete velikogoričkog majstora Stjepana Mihanovića. Kako nam govori Juraj Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske (POT), cilj je bio približavanje drvenog graditeljstva Turopolja turistima i stanovnicima Zagreba.

‘Za ovu prigodu smo odabrali četiri tipska objekta koji i danas stoje u Turopolju – kapelu Sv. Barbare, kapela Srca Isusova na Plesu, čardak iz Mraclina i kuriju Modić-Bedeković. U malome želimo pokazati što se može vidjeti u Turopolju. Ovo je poziv svima da dođu i upoznaju turopoljsku graditeljsku baštinu i naše Turopolje u cjelini’, rekao je župan POT-a čiji su članovi, banderij, uveličali ovo otvorenje. Kako dodaje Odrčić, banderij je jedna od najsvjetlijih točaka POT-a, jer se u figuri vojnika prepoznaje čestitost, hrabrost i raskoš.

Promovirana je na ovom događaju i turopoljska podgutnica te autohtoni proizvodi od turopoljske svinje, ali i čitavo Turopolje koje je sve bliže turistima i Zagrepčanima.

Ponosan na prikazivanje u Zagrebu je i velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar: ‘Ova izložba nastavak je odlične suradnje TZ Zagrebačke županije, POT-a i Grada Velike Gorice. Nedavno smo svi zajedno sudjelovali u projektu promocije turopoljske svinje za koje želimo da postane prepoznatljivi brand prisutan na menijima hrvatskih restorana. Danas ovdje u centru Zagreba predstavljamo Turopolje, turopoljsku baštinu, s posebnim naglaskom na tradicijsku drvenu gradnju, predstavljenu kroz ove prekrasne makete znamenitih turopoljskih građevina. Drvena turopoljska gradnja nije samo dio baštine, već i turistički potencijal koji želimo promovirati i iskoristiti. Primarno ovdje u Zagrebu gdje živi 800.000 ljudi, koje želimo privući u Veliku Goricu i Turopolje. Sve makete koje možete ovdje vidjeti, možete u stvarnosti obići na području našeg grada. Bez obzira odlučite li se doći automobilom ili biciklom.’

Izložbom se želi spomenuti i kako je hrast, šumski div, živi spomenik Turopolja unatrag 800 godina. Važni elementi ovog kraja su i hrvatski posavci, čardaci, turopoljska svinja, crni turopoljski tartuf, kuća s čipkom…

‘Oduvijek je to bio ponos Turopolja i to je čuvano kroz povijest, kulturu i tradiciju našega kraja. Izložba je u samom srcu Zagreba kako bi građane naše metropole podsjetili kakva netaknuta ljepota i tradicija se nalaze samo na pola sata od centra grada. Sinergijom i zajedničkim radom moramo očuvati naše ljepote, a ovom izložbom i prethodnim aktivnostima pokazujemo kako smo krenuli u pravom smjeru’, dodala je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

R. F. / Foto: TZ ZŽ


Tagged: , , , , , , , , , , , ,