Turopoljsko Jurjevo u Odri, Hrašću i Maloj Mlaki

Centar za kulturu Novi Zagreb, u suradnji sa svojim višegodišnjim partnerima, već 37. godinu za redom obilježava svetkovinu svetog Jurja u turopoljskom kraju, u naseljima Odra, Hrašće i Mala Mlaka.Jurjevo je kršćanski crkveni i tradicijski događaj od osobitog značenja za stanovništvo Turopolja i južnog Zagreba. Redovito se u području zapadnoeuropskog kulturnog kruga održava i slavi pučkim svečanostima 23. travnja. To je dan koji osobito slave stočari, poljodjelci i težaci, jer je u pravilu poslije Uskrsa, pa je to vrijeme kada se običavaju započeti novi poslovi, stoka se izvodi iz zimskih nastambi, sadi se i sije.

Turopoljsko Jurjevo u Odri, Hrašću i Maloj Mlaki nije samo prikaz autohtonih jurjevskih običaja koje izvode kulturno umjetnička društva, već i multimedijalna manifestacija. Uz brojna kulturno-umjetnička i folklorna društva u programu sudjeluju i drugi profesionalni umjetnici te umjetničke udruge na tragu autohtonog tradicijskog izričaja. Također, redovito sudjeluju i uzgajivači konja i vlasnici tradicijskih zaprega.

Večer uoči samog Jurjeva, u petak, 22. travnja, već treću godinu zaredom u suradnji sa stanovnicima turopoljskog kraja provodit će se akcija ‘Kries v dvorišću’ kojom se obnavljaju stari običaji paljenja simboličnih krijesova u dvorištima. Cijelo područje iznad Odre, Hrašća i Male Mlake bit će snimljeno dronom.

Zainteresirani trebaju potvrditi svoje sudjelovanje ako žele da i njihovi krijesovi budu snimljeni iz zraka. Videozapisi koje će građani snimati svojim mobitelima trebaju stići do 27. travnja na mail: [email protected].

V. V. / Foto: CZK NZ


Tagged: , , , , , , , , ,