Izvrstan Hrvatski gudački kvartet

Treću večer 4.MAGfestivala, festivala komorne glazbe, nastupio je Hrvatski gudački kvartet i Splićanka Katarina Grubić na oboi, a na programu su se našla djela B. Brittena, Borodina i M. Ravela.

Hrvatski gudački kvartetSjajne mlade umjetnike kritičarka Slobodne Dalmacije Tatjana Alajbeg opisala je ovim riječima: ‘Tako mladi, a izvrsni! – ushit je koji se prolamao iz srca slušatelja tijekom i na kraju trećeg koncerta MAGfestivala. Hrvatski gudački kvartet – Marco Graziani, prva violina, Alina Gubajdulina, druga violina, Aleksandar Jakopanec, viola i Smiljan Mrčela, violončelo, sjajan su komorni sastav, dostojan visokog imena kojeg nosi. Vrlo daroviti, kvalitetno školovani, već afirmirani, s urođenim osjećajem za komorno muziciranje, na radost cjelokupne javnosti, udružili su se u imperativ gudačkog kvarteta te zaslužuju biti hrvatski kulturni poslanici pronoseći visoke dosege. Uz gudače nastupila je oboistica Katarina Grubić, nekad učenica splitske glazbene škole, danas vrsna mlada umjetnica. Toplinu njezina tona i lijepo izgrađenu frazu rado bismo čuli na solističkom recitalu kojemu se što skorije nadamo.’

Gordan TudorU srijedu 4. rujna u 20.30 sati na rasporedu je koncert pod nazivom ‘Večer hrvatskih skladatelja’ na kojem će Mandolinski sastav Da Capo, Splitski gitaristički kvartet i Kvartet flauta Image odati priznanje hrvatskim skladateljima izvodeći njihove skladbe. Tako će se u programu naći skladbe Luke Sorkočevića i Frana Lhotke, ali i naših suvremenika Vlade Sunka, Tomislava Kalebića i Gordana Tudora. Mandolinski kvartet Da Capo, koji djeluje još od 1997. godine, čine Ivana Kenk-Kalebić, Sandra Katunarić, Tomislav Kalebić i Stipan Popović.

Splitski gitaristički kvartet, osnovan 2010. godine s težnjom obogaćivanja splitske gitarističke scene, čine nagrađivani splitski gitaristi Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević. A četiri vrsne flautistice Marija Bašić Markotić, Mila Lapov, Ana Mimica i Antonija Mikas formirale su kvartet flauta Image posebno za nastup na ovogodišnjem MAGfestivalu, ali s tendencijom daljnjeg uspješnog djelovanja.

Za sve koji neće moći prisustvovati ”Večeri hrvatskih skladatelja’, Radio Split će izravno prenositi koncert u svom programu.

Tomislav KalebićProgram:

Luka Sorkočević: Simfonija u D duru
– Allegro
– Andante
– Presto

Tomislav Kalebić: Cerval

Vlado Sunko: Maškare
– Povorka
– Arlekin
– Krnje
– Vatromet
– Maskenbal

Vlado Sunko: Iščekivanje i dolazak

Fran Lhotka: Mala suita
– Na osami
– Pastirska
– U kolu

Gordan Tudor: Stavak

MAGfestival

Foto: Zlatko Sunko

Tagged: , , , , , , , , ,