Jagoda Buić: Željezo i papir

U utorak, 24. svibnja (20 sati) u zagrebačkom Domu HDLU, u galeriji Bačva, u organizaciji Oris Kuće arhitekture otvara se izložba Jagode Buić naziva ‘Željezo i papir’. Tom će prigodom, u 19 sati, na uglu Trga žrtava fašizma i Ulice kralja Držislava, biti otkrivena i skulptura ‘U spomen Bernardu Bernardiju’ kao njezina posveta istaknutom arhitektu kojeg je poznavala i čijem kulturnom krugu je pripadala.Jagoda Buić-Željezo i papir Ura (foto Luka Jerković)Jagoda Buić jedna je od najosebujnijih i neprikosnoveno međunarodno prepoznatih i afirmiranih hrvatskih umjetnica, dobitnica, između ostalih, Grand Prixa na bijenalu u São Paolu, Herderove nagrade u Beču, nagrade UNESCO-a za zasluge na području suvremenog stvaralaštva, tri puta je izlagala na bijenalu u Veneciji.

Tonko Maroević je napisao u katalogu ove izložbe: ‘Čini nam se, da ne pretjeramo, kako se hrđave i mukle površine željeznih komada skladno rimuju sa zagasitim plohama plisirana i tamno (ili pak crveno) obojena papira. Uvjereni smo, međutim, da dosjetljivi i razvedeni obrisi prostornih ostvarenja nude pravi kontrapunkt usustavljenom likovnom govoru kolažnih akumulacija.

A Jagoda Buić ističe: ‘Umjetnost je kao rijeka ponornica koja ima svoj put. Vjerujem u taj kozmički naboj.’

Riječima Vere Grimmer: ‘Svestrana, kreativna ličnost Bernarda Bernardija bliska je i važna nama danas kao što je to bila i njegovim suvremenicima. Nadovezujući se na tradiciju moderne njegova je arhitektura u svom izričaju kontekstualna i senzibilna prema osobinama mjesta, a realizirana nažalost tek u nekoliko objekata kao što su obiteljske kuće u Kumrovcu ili hotel Marco Polo u njegovoj rodnoj Korčuli. Veći dio svoje kreativne energije Bernardi je uložio u organizaciju i promicanje struke te prije svega u oblikovanje i afirmaciju njegove društvene potrebe što je rezultiralo sudjelovanjem umjetnika u industrijskom produkcijskom procesu.

Izložba je nastavak izložbe koja se odvija u Oris Kući arhitekture od 16. svibnja do 4. lipnja.

A. G.


Jagoda Buić -Triptih
Jagoda Buić: Triptih na kvadrat
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,