Jagunić: Hrabri mladi vinar s Plešivice

U seriji predstavljanja hrvatskih vinara u zagrebačkom Vinskom klubu, red je došao na Dominika Jagunića s Plešivice, dostojnog sljedbenika svoga oca Velimira, koji je utemeljio modernu vinariju.Dominik je, pak, napravio korak dalje, specijalizirajući se za proizvodnju pjenušavih i orange vina, što je beskompromisnost i hrabrost vrijedna pažnje. U kvalitetu svojih vina uvjerio nas je na degustaciji uz pomoć voditelja Vinskog kluba, sommeliera Tomislava Jakopovića.

Degustacija je započela uz extra brut pjenušac Blanc de Noirs (pinot crni, 2019.), čija je sortnost ostala prepoznatljiva. Proizveden je klasičnom metodom dodirujući i inox i drvene bačve, a potom je gotovo dvije godine odležavao u bocama. Umjesto ekspedicijskog likera, kao i u sljedećim pjenušcima na kušanju, korišten je zgusnuti mošt od lanjskih vina.

Pjenušac Three Stars brut, za razliku od prethodnika, zanimljiv je miks chardonnaya (45%), rajnskog rizlinga (10%) i starih plešivičkih sorti (45%). Dolaze iz tri vinograda s položaja Hrvojka, pa je ‘zvjezdani’ pjenušac po tome i nazvan. Sve su sorte posebno vinificirane, a pomiješane su tek pred šampanjizaciju. Ovo je prvo pjenušavo vino koje su Jagunići proizveli prije šest godina, a na kušanju smo imali berbu iz 2019. Zamišljen je i realiziran kao pjenušac za širu publiku, a pokazao se vrlo dobrim aperitivom.

‘Jedne godine (bilo je to 2019. – op.a.) nismo znali što s tolikim portugiscem, a u rod nam je došao pinot crni, pa smo od te dvije sorte pokušali napraviti pjenušac u omjeru 7:1 u korist portugisca’, objašnjava Dominik Jagunić, kao da se opravdava što je napravio još jedan genijalan pjenušac – ružičasti La Bulle Rosé. Zavodljivog je mirisa po tamnom voću s prirodnim ostatkom šećera, pa spada u kategoriju extra sec, što ga čini idealnim za konzumaciju uz deserte. Prije dvije godine imali smo ga priliku kušati na eventu ‘Vino uz slasticu‘.

Nakon tri pjenušca, čekala su nas tri mirna vina i to kakva! Jagunić ih je svrstao u posebnu ediciju Amber Selection, a prvi u redu predstavljanja bio je Traminac crveni 2020. Pokazao se kao prava senzacija kada je medijima, u listopadu 2019., pretpremijerno predstavljen u restoranu ReUnion zagrebačkog hotela Canopy by Hilton na eventu ‘Vino uz žlicu‘. Tada je bila aktualna berba 2017, a vino je posluženo uz Domaći sladoled od buče s krokantom sjemenki i meda. Iako se ovaj pairing činio izvrsnim, Jagunić je u kasnijim degustacijama ovo vino radije preporučivao uz slana jela. Ova sorta (izvorno rotten traminer) kod nas je nedovoljno zastupljena, a Jagunić je među rijetkima koji se tako uspješno poigrao s njom u vinogradu i podrumu, gradeći svoj put k proizvodnji orange vina.Kao i mnoge druge velike stvari, i ovo vino nastalo je slučajno. Imali su u dijelu vinograda ovu neobičnu sortu i radili manju količinu vina, koju je struka prepoznavala i nagrađivala, ali Jagunići ga, jednostavno, nisu uspijevali prodati. Dominik je već počeo nagovarati oca Velimira da te trsove iskrče i posade nešto komercijalnije, a onda mu se dogodilo nenadano iskustvo. Našao se na jednom vinskom kušanju u Švicarskoj, gdje je ‘naletio’ na crveni traminac, rađen u orange varijanti, koji mu se izuzetno svidio. Ponio je dvije boce doma, kušao i analizirao s članovima obitelji i odluka je brzo pala – idemo to raditi!

‘Nismo se dotad bavili maceriranim vinima, pa smo prvi pokus napravili s rizlingom što se pokazalo dobro. Traminac crveni smo napravili tek sljedeće berbe, 2017.’, opisuje Dominik ulazak u legendu.

Sommelier Tomislav Jakopović vino je ovako opisao: ‘Potpuno čisto, jasnih kontura, zanatski sjajno odrađeno bez najmanjih kompromisa. Sačuvana je sortnost u mirisu i okusu unatoč šestomjesečnoj maceraciji u hrastovim bačvicama. Profinjenog mirisa i raskošog okusa već sada je spremno za najzahtjevnija nepca dok tanična struktura i mineralna svježina podsjećaju da njegovi najbolji dani tek dolaze.’

Sljedeće vino iz jantarne edicije Amber Selection, Pinot sivi 2020, čak ni za mnoge stručnjake ne bi bilo sortno prepoznatljivo ‘na prvu’, a posebno je zbunjujuća crvenkasta boja. Možda se, ipak, prerano našlo na tržištu, ali to ćemo pripisati nestrpljivosti autora da vinsku publiku što prije uputi u svoju novu enološku orijentaciju.

Treći amber, Pinot crni 2020, može se smatrati raritetnim vinom, koje kušače odmah podijeli na one kojima je sjajno i one koji baš nisu oduševljeni. Vinificirano je na način kako se to radi s bijelim vinima, macerirano šest mjeseci u hrastovim bačvama. Koliko pažljivo pristupaju ovom vinu govori to što grožđe beru isključivo članovi obitelji na čelu s ocem Velimirom. Tu su još sinovi Martin (doktorant bioloških znanosti) i Zvonimir (student strojarstva), koji su također uključeni u obiteljski vinski biznis. Taj privilegij ima i Dominikova životna i poslovna partnerica Mateja Žužić, koja je bila nazočna i na ovoj jedinstvenoj degustaciji u Vinskom klubu.

Mustafa Topčagić / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,