Japanski Wasabi u Karlovcu i na HTV-u

Japanska glazbena grupa Wasabi nastupila je u utorak u gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu, a večeras 12. veljače u studiju HRT-a prijenos koncerta možete pogledati uživo na 3. programu HTV-a u 20.00 sati. Nastupi su organizirani uz podršku Veleposlanstva Japana u Zagrebu.
Wasabi Ryōichirō Yoshida, starij brat iz poznatog japanskog shamisen dueta Yoshida Brothers (Braća Yoshida), osnovao je 2008. godine s glazbenicima Hiromijem Motonagom (shakuhachi) i Naosaburōm Bihōom (taiko bubnjevi i udaraljke) suradnju na projektu „Duh Japana – Zvuk tradicionalnih instrumenata“. Projekt je započeo nizom nastupa uglavnom po školama u Japanu. Shin Ichikawa (koto i bas koto) pridružio im se 2010. godine, i time je stvorena nova glazbena skupina sastavljena od japanskih instrumenata tsugaru-jamisen, shakuhachi, koto i taiko bubnjeva.  Skupina je 2011. nazvana Wasabi, a naziv je dobiven kombinacijom dvaju ideograma: WA koji se prevodi kao ‘Japan’ ili ‘sklad’, i SABI kojeg prjevodimo kao ‘pijevni dio pjesme’. Eto 21. ožujka 2013. skupina je objavila i svoj prvi album pod nazivom Wasabi, od kad kreću i s otvorenim javnim nastupima. Uz  kompaktne melodije koje se lako pamte skupina želi stvoriti imidž ‘japanskog benda’ koji posjeduje snagu, i odvojiti se od stereotipa elegantnih lirskih pogleda na svijet.  Od jeseni 2012. godine skupina je krenula na turneju (3 zemlje ASEAN-a, Tajvan, Europa), a uz to sudjeluju i u nekoliko drugih projekata, poput nastupa s Yoshida Brothers i skupinom Hayate u projektu „Festival sklada“. Surađuju i s bivšom voditeljicom NHK-a Michiko Kaga na projektu ‘Hykunin ishu no Sekai’ (Svjet zbirke Hyakunin ishu (100 pjesma od 100 pjesnika)) u Mielparque Tokyo Hall. Takvim aktivnostima rade na širenju glazbene scene, koncentrirajući se na popularne trendove.

Ryōichirō Yoshida, rođen na Hokkaidu, shamisen je počeo svirati od pete godine na očev poticaj. Od 1990. godine počinje svirati tsugaru-jamisen kao učenik majstora Takashija Sasakija. Na Nacionalnom tsugaru-jamisen natjecanju 1999. nastupa s mlađim bratom Kenichijem u duetu pod nazivom ‘Yoshida Brothers’ /Braća Yoshida/. Do sada su izdali 12 albuma i nastupali po cijelom Japanu. Prvi puta nastupa u SAD-u 2003. godine izvodeći i repertoar izvan granica tradicijskog japanskogog izričaja. Istodobno započinje intenzivno surađivati s raznim drugim umjetnicima iz Japana i inozemstva.

U nastojanjima da što širu publiku upozna s atraktivnošću tradicijske japanske glazbe, naročito mlađe generacije, izvan aktivnosti skupine Yoshida Brothers sastavio je glazbenu skupinu Wasabi
Kako bi se upoznao s više publike (posebno mlađe generacije), i ukazao na atraktivnost tradicijske japanske glazbe – sastavio je WASABI izvan aktivnosti Braće Yoshida.

Hiromu Motonaga / shakuhachi: Rođen u prefekturi Yamaguchi, devet je godina proveo na Tajvanu i u Singapuru. Kao Japanac koji je dugo godina živio u inozemstvu javio se u njemu zanimanje za tradicijsku japansku kulturu, pa je početkom studija započeo i studij shakuhachija pod vodstvom majstora Reisei Ohashija i Kiniyoshija Sugaware. Od 1999. godine počinje se profesijski baviti glazbom i aktivno surađuje na projektima ovodobne umjetnosti Japana i Zapada, svira u tradicijskom japanskom sastavu Mutsuno Wo i shakuhachi triu Hannya Teikoku. Predsjednik je upravnog odbora glazbene organizacije i orkestra Pro Musica Nipponia. Nastupao je u više od 25 zemalja po Aziji, Americi, Europi i Oceaniji.

Shin Ichikawa / koto, bas koto: Rođen u prefekturi Akita, sin je Seiga Adachija, trećeg majstora škole Seigenkai. U srednjoškolskoj dobi svirao je gitaru u jednom glazbenom sastavu.  Gedajući jednom prilikom ovodobni  koto nastup na televiziji, shvatio je kako i gitara i koto pripadaju istoj obitelji žičanih instrumenata. Započinje vježbati sviranje kota i seli u Tokio. Koto uči od majstora Hikaru i Kazue Sawai. Nakon toga godinu i pol dana održava nastupe i sudjeluje na natjecanjima (Nagrada Ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije, Nagrada prefekture Akita za poticanje umjetnosti, i dr.), i profilira se kao prepoznatljiv mladi umjetnik. Aktivan je član glazbenog sastava ZAN a, obnaša i dužnosti potpredsjednika Škole Seigenkai.

Naosaburo Biho / taiko bubnjevi i udaraljke: Rođen u Tokiju, sin je Komasabura Bihoa, majstora Biho škole bubnjeva. Nastupao je u Japanu, Kini, Vijetnamu, Maldivima, Šri Lanki, sudjelovao i u snimanju narodne, tj. tradicijske i J-POP (Japan Pop) glazbe, i izobrazbenih školskih materijala, televizijske i filmske glazbe… Za njega sviranje bubnja nije samo ‘udaranje’. Sukladno Biho školi posebno se poštuje i ispravno držanje tijela i osjećanje duha bubnja i tradicije, a Naosaburo Biho svoj stil muziciranja zasniva baš na tim načelima.

I. R.

Tagged: , , , , , ,