Jastrebarsko: Festival pjenušaca i jagoda

U Jastrebarskom podno Plešivice, najjače hrvatske vinske regije po proizvodnji pjenušaca, održan je Festival pjenušaca i jagoda.

Plešivičke vinarije otvorile su podrume za kušanje pjenušca i jagoda te drugih vina i jela. Sudjelovale su vinarije: Dobra berba, Gregorić, Ivančić Griffin, Ivančić Winery, Jagunić, Kolarić Coletti, Korak, Kurtalj, Sirovica, Šember, Tomac & Bajda, Braje, OPG Damir Gregorić i Režek. Za jagode se pobrinula Udruga proizvođača jagoda Zagrebačke županije Jagodni prsten.

Među sudionicima manifestacije bila je i vinarija Tomac & Bajda, nastala 24. travnja 1982. godine, vjenčanjem Tome (Tomca) i Zvonimire (Bajda). Tomo Tomac, po zanimanju inženjer strojarstva, bivši zaposlenik INA Naftaplina, sada umirovljenik, potječe iz poznate vinogradarske obitelji Tomac iz Donje Reke, a ‘priženio’ se Zvonimiri, profesorici defektologije. Žive i rade sa sinovima Lovrom i Lukom, u obiteljskoj kući Vila Barica u Jastrebarskom. U obje obitelji, (Tomac i Bajda) u nekoliko generacija, postojala je stoljetna tradicija poljoprivredne proizvodnje: ratarstvo, stočarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo…

Godine 1988. napušta se stočarstvo te se posvećuju vinogradarstvu i vinarstvu uz ratarstvo. Povećava se proizvodnja sadnjom novih nasada, a izgrađen je i mali podrum s pilnicom (kušaonicom vina). Od 1990. godine vino se puni u butelje pod etiketom Tomac & Bajda. To su mješavina sorti Vila Barica, Zeleni silvanac, Rajnski rizling, Sauvignon i pjenušavo vino TomBa, proizvedeno klasičnom metodom.

Obitelji se bave tradicionalnim, prirodnim i ekološki održivim vinogradarstvom i vinarstvom. Već četvrtu godinu u prijelaznom su razdoblju ekološke proizvodnje, a ove bi godine trebali dobiti eko- certifikat.

Proizvodnjom pjenušavih vina počeli su se baviti ranih devedesetih godina, zahvaljujući pokojnom Inž. Franji Jambroviću, Klubu prijatelja dobrog vina, koji je u to vrijeme djelovao na Plešivici, kao i pokojnom bratu Zvonimiru Tomcu.

Pjenušci su: TomBa extra brut (50% zeleni silvanac, 50% mješavina sorata iz vinograda starog 80 godina, odležao na kvascima četiri godine), TomBa brut: (50% rajnski rizling, 50% mješavina sorata; odležao na kvascima jednu godinu; prijelazno razdoblje eko-proizvodnje) i TomBa extra sec (50% zeleni silvanac, 50% mješavina sorata iz vinograda starog 80 godina; odležao na kvascima pet godina).

Pripremio: Tomislav Radić / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , , , ,