Jazz: Carol Cass pjeva sugrađanima Zagrepčanima

Puno je ljubitelja glazbe među Zagrepčanima koji ne znaju da zadnjih godina u njihovu gradu živi jedna sjajna jazz pjevačica.

Carol CassAmerikanka Carol Cass zaista je iznimna jazz pjevačica raspoznajnog glasa. Nekoliko ugodnih godina provela je pjevajući u Parizu, Berlinu i Budimpešti, a potom se doselila u Zagreb, u kojemu je kupila stan. Oduševila se kulturom u gradu i kao takvog ga zavoljela.

O Carol se govorilo i pisalo tek ponešto u pojedinim medijima. Međutim, malo je onih koji je poznaju i pamte kao iznimnu jazz pjevačicu. Za to je dobra prilika njezin večerašnji nastup u klubu Melin (petak 11. listopada), gdje mogu doznati i puno toga o njoj i jazzu. Uvjereni smo da ova pjevačica čini dobru uslugu ugledu hrvatske glazbe (jazza), a pritom će i sebe dojmljivije pokazati Zagrepčanima.

Normalno bi bilo da se o ovoj vrhunskoj umjetnici jazza i njezinim nastupima piše i u stručnim časopisima. Dobro je da je i mediji malo prate. Prije svega zato jer bi trebalo maknuti lošu reputaciju jazza u nas. Koja kao takva nikom ne treba – posebno ne Zagrebu i turističkoj državi Hrvatskoj.

Kakva je na djelu krativnost (sadanja) u kulturi dobro se može vidjeti, kako u Zagrebu, tako i cijeloj Hrvatskoj. Pa ipak jesmo li išta bolje zaslužili, jer podupiremo uglavnom one koji nemaju baš nikakvog talenta, bilo glazbenog, literarnog, likovnog, a kamo li značaja za kulturu i identitet.

Kao da nemamo koncipiranu strategiju kulture za EU reprezentaciju!

Ivan Raos

Tagged: , , , , , , ,