Jedini primjerak prvog hrvatskog romana Planine

Planine-Petar ZoranićHrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) u svojoj je Knjižnici u Zagrebu, u povodu Noći muzeja građanima predočila jedini primjerak prvotiska prvog hrvatskog romana ‘Planine’ Petra Zoranića, napisanog 1536., a objavljenog 1569. godine.

To je prvi put da Knjižnica HAZU u svom prostoru izlaže taj iznimno dragocjeni primjerak hrvatske književnosti i pismenosti, koji je jedna od najvrjednijih knjiga iz njihova fonda. Izložen je u specijalnoj Gaylord vitrini za staru knjigu, ali posjetitelji mogu prelistati faksimilni pretisak ‘Planina’ iz 1952. Izložene  su i sve dosadašnje kritičke naklade prvog hrvatskog romana.

U Knjižnicu HAZU jedini primjerak ‘Planina’ došao je zahvaljujući Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom čiju je čitavu knjižnicu Akademija otkupila još 1868. Knjiga je 1987. restaurirana i uvezana u novi kožni uvez, a ipak su sačuvane i izvorne korice od pergamene iz 16. stoljeća. ‘Planine’ su do sad izlagane javnosti samo šest puta i svaki put izvan Akademije – u Zagrebu 1985., 1986. i 2008., u Osijeku i Puli 1986. ali i u Vatikanu 1999. godine.

I. R.

Tagged: , , , , , , , , , ,