Jedinstven biodinamički vrt u Termama Sveti Martin

U LifeClass Termama Sveti Martin održan je 2. Bio GI Forum, koji je okupio neka od najvećih imena iz svijeta poljoprivrede s ciljem – obilježiti rođendan znanstvenika dr. Rudolfa Steinera, rodom iz Međimurja, te početak radova na prvom biodinamičkom vrtu ovakve vrste na svijetu.Okupljene je putem video veze pozdravio Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu, koji je napomenuo kako je bitna sinergija cijele zajednice ne bi li uspjeli u promociji biodinamičke poljoprivrede.

Na prvoj panel diskusiji pod nazivom ‘Bio potencijal hrvatskih regija’ sudjelovali su dr. sc. Josip Križanić (Saborski odbor za poljoprivredu), Krešimir (Ministarstvo poljoprivrede), istarski župan Valter Flego i međimurski mu kolega Matija Posavec.

Na drugoj panel diskusiji s temom ‘Bio u sektoru Hrane i turizma’ mikrofon su preuzeli Mladen Jakopović (Hrvatska poljoprivredna komora), prof. dr. sc. Zoran Grgić (Agronomski fakultet Zagreb), Rudi Grula (Turistička zajednice Međimurske županije) i Branka Mrakužić (Grad Zagreb).

Sudjelovao je i Helmy Abouleish, predsjednik Demeter Internationala, koji je prisutne pozvao u Egipat na jednu od najvećih biodinamičkih farmi na svijetu da i sami vide kako se iz pustinjskog pijeska, kada ima volje, može napraviti predivna poljoprivredna oaza.

Terme Sveti Martin brinu o zdravlju gostiju, pa je želja za uvođenjem što zdravijih i kvalitetnijih namirnica rezultirala pronalaskom lokalnih proizvođača hrane koji su prihvatili nimalo jednostavnu, ali itekako zdravu biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju. Upravo takve namirnice gostima Termi jamče ukusne i nutrijentima bogate zalogaje.

Igor Nekić, generalni direktor LifeClass Termi Sveti Martin, naglasio je kako je otvorenje radova na biodinamičkom vrtu izvrsna prilika za pozicioniranje Termi na turističkom tržištu kao istinske healthiness destinacije, koja zaista u punom smislu riječi brine o kvaliteti svoje usluge.

Healthiness koncept osmišljen je tako da ne samo da gosti za vrijeme boravka jedu domaće i zdravo, već da i sami postanu osviješteni, promijene stil života te i po povratku kući primijene nešto od naučenog u praksi.

Budući da je zdrava prehrana važan dio filozofije Termi, na projektu izrade vlastitog biodinamičkog vrta radi se intenzivno više od šest mjeseci. Tako će od sada gosti sami moći ubirati svoje namirnice, ali i naučiti ponešto o biodinamičkoj poljoprivredi.

S. V.


Tagged: , , , , , , , , , ,