Međimurje malo, kak’ si lepo ravno…

‘Gastro Hangout Međimurje’ bio je službeni naziv događanja tijekom produženog vikenda koje se odvijalo u Termama Sveti Martin i diljem ove prekrasne regije. Uspjeli smo obići samo jedan dio, onaj bliže Sloveniji, ali i proći ispod duge… Domaćini obožavaju engleske nazive, pa je druženje počelo večernjim programom ‘Wine & Gastro Urban Night Show’ na kojem su se pila isključivo vina međimurskih vinara. Bilo je tu svega, da ne nabrajamo, ali je opći dojam da u njihovim (uglavnom bijelim) vinima, previše dominira šećer iz prošlogodišnje vrlo uspješne (i očito vrlo slatke) berbe. U showu se natjecalo šest kuharskih timova, na čijem su čelu bili vinari, a zadatak je bio pripremiti neko od tradicionalnih međimurskih jela. Toplice-Sv.-MartinNajboljom je proglašena svinjska jetra s hajdinom kašom, koju je spravio vinski tim Pušipel s ekipom vinarije Štampar. Među uzvanicima, ali bez aktivnog sudjelovanja, primijećeno je i nekoliko ispalih natjecatelja ‘Celebrity MasterChefa’ te ljudi s Nove TV. Kad se ukazao i Andrija Jarak, posumnjali smo da se negdje u blizini dogodila kakva nesreća ili teški kriminal, no na sreću, čuveni reporter bio je tu samo na odmoru s obitelji. Uz lagano ispijanje vina i zalogajčiće, zabava se uz zvuke simpatičnog zagrebačkog vokalnog trija Gelato Sisters, iz Hotela Spa Golfer polako preselila u pub Potkova, na neformalni party nazvan ‘Urbanovo Night’.

Nakon sumiranja večernjih utisaka, sutradan je mala ali odabrana ekipa novinara, turističkim vlakićem na čelu sa ‘strojovođom’ Rudijem Grulom, voditeljem Turističke zajednice Međimurske županije, krenula u obilazak. Prva postaja bio je OPG Perhoč u Jurovčaku s farmom jelena i muflona, na kojoj su se udomaćile i divlje svinje. Domaći jeleni, pokazalo se, nemaju problema u komunikaciji s ljudima – iz ruke jedu jabuke i klipove suhog kukuruza – što nije slučaj s njihovom subraćom jelenima lopatarima, koji su se uglavnom držali šume, baš kao i mufloni.Farma jelena OPG PerhočDivlje svinje su dovoljno divlje da ih se ipak drži u metalnoj ogradi, ali s dovoljno prostora za trčkaranje i blata za valjanje. Vlasnik Robert Perhoč na farmi uređuje i restoran u kojem će se uskoro nuditi specijaliteti od uzgojene divljači (op.a. – stanovnici farme to još ne znaju!).Divlje-svinje-OPG-Perhoč

Vlakićem smo se potom spustili do obližnje Vinske kuća Hažić, koju vodi ambiciozna Tatjana Hažić, jedna od triju kćeri koja je, uz oca Radenka, vinarstvo shvatila kao ozbiljan posao, ali ga i proširila na proizvodnju čipsa od jabuka. Jabuke i vino dobra su kombinacija ne samo u pjesmama, a čips Hažićevih odlikuje i to što ga rade od domaćih jabuka, samo sušenjem, bez ikakvih konzervansa. U početku su sve radili ručno, a u međuvremenu su se malo potpomogli tehnologijom, ali rezultat je isti – od 80 kg jabuka mogu proizvesti svega 8 kg hrskavog i mirisnog čipsa.

 Vinska-kuća-HažićHažići su se počeli ozbiljnije baviti vinarstvom prije dvadesetak godina. Prvi je u vinograd ušao Chardonnay, koji i danas proizvode s malo više ostatka šećera. Zatim su počeli s mirisavim Tramincem, koji je pokazao dobre rezultate i po kojem su postali prepoznatljivi na lokalnoj razini. Rade još i Graševinu, no kao pravi zgoditak pokazao se Sauvignon blanc, čija je lanjska berba nedavno dobila velike komplimente i na turističkoj prezentaciji Međimurja u Ljubljani.

Sljedeća destinacija bio nam je Mlin na Muri, jedan od rekonstruiranih mlinova u okviru projekta Eko muzej Mura, čiji je cilj sačuvati nematerijalnu baštinu te stara znanja i običaje. Pristup je vrlo inovativan, pionirski, jer je muzej ustvari virtualan; točnije – riječ je o turističkom proizvodu kojim se povezuju turističke točke uz Muru s hrvatske i slovenske strane, vrlo bliske tradicije i kulturne baštine. Vlasnici artefakata su lokalni ljudi, koji svoje pokućstvo, alatke, nošnje i sl. i dalje drže kod sebe, ali uz stručni nadzor i potporu muzeja što se pokazalo vrlo učinkovitim.Mlin-na-Muri

Radi se i na obnovi starih zanimanja, kao što su mlinari i skelari, a projekt uključuje i rekonstrukciju starih stambenih objekata. Autentične kuće, građene u ruralnom području od blata i slame, uglavnom su propale i srušene, a razumljivo, zbog kvalitetnije gradnje, najbolje je očuvana sakralna baština.

Skela-na-MuriOvaj kraj je 1960-ih godina gospodarski bio jako zaostao, a močvarna područja uz Muru pogodovala su širenju malarije i trahoma. Međimurci su tražili spas od bijede odlaskom na rad u inozemstvo, a zahvaljujući njihovoj marljivosti, od 1980-ih doživljavaju značajan uzlet. Zaživljavaju obrti i malo poduzetništvo, a pozitivna iskustva života i rada u zapadnoeuropskim zemljama vide se u lijepo izgrađenim i obojanim kućama, uređenim vrtovima i više nego dobrom infrastukturom. Primjerice, nijedan ruralni kraj u Hrvatskoj nema tako dobru pokrivenost plinom za domaćinstvo, kao što je to u Međimurju.

Boravak u ‘Međimurju malom’ nije mogao proći bez posjeta Čakovcu kao glavnom središtu, ali smo se usredotočili na samo dvije destinacij Shamper-pjenušcie. Prvo smo posjetili bistro & winery Shamper, smješten u Muzeju Međimurja unutar Starog grada Zrinskih. U brižno uređenom podrumskom prostoru, uz vrhunske delicije po pristojnim cijenama, u ponudi su i tri vrste pjenušaca koji ‘odležavaju’ u susjednoj dvorani. Proizvodi ih nitko drugi nego Letina inox, poznati proizvođač tankova za vina i maslinova ulja te razne opreme za prehrambenu, kemijsku i farmaceutsku industriju. Ljubav prema vinu i hrani, tvrtka Letina uzvratila je i otvaranjem Shampera, koji se više nego skromno prezentira na hrvatskoj eno-gastro sceni.

Mundoaka-desertNo, zato su u Čakovcu i šire mnogi čuli da je mladi ali znani chef Marko Palfi otvorio street food Mundoaka. Ova američka franšiza već neko vrijeme uspješno egzistira u Zagrebu, a Palfi je svoju čakovečku obogatio međimurskom kreativnošću kuhanja. Ovom prigodom, uživali smo samo u maštovitim desertima, jer nije bilo više vremena, niti mjesta u našim trbusima…

Nadamo se opet nekom novom susretu s Međimurjem koje, iako tako malo, sigurno ima još puno toga za pokazati. Uostalom, tako kaže i stara pjesma!

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA


Izletište i ribnjak Črečan

Kulturna i prirodna baština Nedelišća


Međimurje
Autentika: Međimurje – suncokret ruralnog turizma
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,