Međimurje malo: Kulturna i prirodna baština Nedelišća

Ivanka Novak, zamjenica predsjednika Turističke zajednice Nedelišće i Ivan Škvorc Ivač, u organizaciji G.E.T. Reporta, pokazali su eno-gastro novinarima dio turističke ponude ove međimurske općine.
Izletište i ribnjak ČrečanOpćina Nedelišće ima doista zanimljiv popis kulturnih i prirodnih znamenitosti te zabavnih sadržaja koje vrijedi posjetiti i nemoguće ih je sve obići u jednom danu pa je trebalo odabrati dio koji će prikazati presjek te ponude.

Horvatova kovačnica u Gornjem Hrašćanu

Kovačnica HorvatZanatom kovača danas se bave tek rijetki. Vještina im je na cijeni i još uvijek nužna u seoskoj svakodnevici, a Horvatova kovačnica u Gornjem Hrašćanu pretvorena je u turističku atrakciju koju pohodi i mlado i staro. Školska terenska nastava u Kovačnici već je ustaljena, a interes turista u stalnom porastu. Kovači popravljaju oruđe za rad – kose, lopate, motike, sjekire, potkivaju konje, izrađuju čavle, kovani novac i razne druge kovanice. Ako se na prvi pogled čini da je ponešto od toga palo u zaborav, malo pomnije promišljanje ostavlja puno prostora za pronalazak svih rečenih alata i kovanica u seoskom životu današnjice, a onda i u izradi suvenira.

Izletište Ribnjak Črečan

Ribnjak ČrečanUređeni ribnjak u Črečanu mjesto je okupljanja mještana i turista. Ribnjakom u Črečanu upravljaju Maja i Damir Kirić.

Dobro društvo i dobar zalogaj osnovne su značajke Ribnjaka gdje možete kušati riblje i međimurske specijalitete uz istovremenu mogućnost bavljenja ribolovom.

Ribnjak je otvoren za ribolov od ožujka do studenoga, a u njemu su konzumni šaran i mlađ šarana. Za lovljenje ribe potrebno je kupiti dnevnu kartu (20 kuna), a uz to se plaća 35 kuna po kilogramu ulovljene ribe. Nudi se mogućnost čišćenja ribe, kao i dostave žive ribe.

OPG Šardi – Medeni vrt, Črečan

Stare kuće-ČrečanU naselju starih kuća u Črečanu, jedna od najatraktivnijih starih kuća je pčelarice Tatjane Šardi, na čijem se imanju mogu razgledati staništa i uz stručna pojašnjenja domaćice steći slika o proizvodnji meda i pčelinjih proizvoda.

Nova kušaona uređena je kao edukativna izložba i posjetitelji mogu mnogo naučiti o životu pčela, vidjeti proizvode i razlike među njima, ali i naučiti koji su prirodni neprijatelji pčela i kako ih prepoznati.

Pčele-saćTatjana Šardi višestruko je nagrađivana za kvalitetu svojih proizvoda, ali i za njihova maštovita pakiranja uvijek osmišljena s notom međimurske tradicije.

Uljara Poljo Posavec, Dunjkovec

U području gdje se već godinama proizvodi mnoštvo kvalitetnih namirnica koje se preradom mogu pretvoriti u vrhunske proizvode, za obitelj Posavec otvorenje uljare bilo je logičan slijed događanja.

Proizvode bučino, konopljino i laneno ulje, bučine koštice, sušene i u čokoladi te raznovrsnu zdravu hranu. U sklopu uljare nalazi se trgovina zdrave hrane u kojoj se svi ovi proizvodu mogu i kupiti.Bučino uljeBačvarija Pozvek, Dunjkovec

Bačve PozvekTradicija rada bačvarije je dosta duga, a obitelj Pozvek obećava da će se tako nastaviti i u budućnosti. Počeci samostalnog rada nisu bili nimalo laki, ali danas se uvijek traži bačva više, a proizvodni pogon bačvarije uskoro se seli iz ‘garažne’ proizvodnje u veći prostor što će omogućiti razvoj, nove strojeve i nova radna mjesta. Obitelj Pozvek je sigurna u sebe i svoje iskustvo, a naročito tradiciju izrade drvenih bačvi koja je više od jednog stoljeća utkana u tkivo zanatstva Međimurja. Proizvode bačve od 5 do 5.000 litara ovalnog i okruglog oblika, barrique bačve, drvene vinifikatore, ali i šankove, garniture u obliku bačava, stalke za butelje, drvene stolove i klupe. Sirovina za proizvodnju je uglavnom slavonski hrast, te nešto malo akacije i kestena.

Nacionalni gimnastički centar – Aton

SGC Aton jedan je od najsuvremenijih sportskih centara u Hrvatskoj koji nudi niz različitih sadržaja za sport i rekreaciju svim osobama željnim dobrog treninga, bile to organizirane grupe, obitelji ili pojedinci.

Pansion Mamica

Restoran i pansion MamicaObiteljski je pansion i restoran u Pušćinama, čija je težnja sačuvati stare običaje i jela, spasiti ih od zaborava uz, naravno, malu primjesu modernih tehnologija.

Koriste prvoklasne namirnice, a partneri su im prvenstveno lokalni OPG-ovi. Restoran i pansion Mamica otvoren je 2008. godine i već od prve godine rada uvršteni su u 100 najboljih restorana Hrvatske po izboru Kluba Gastronaut.

G.E.T. / Foto: FAMA i Helena Pletković


Festival gljiva-Pušćine
Festival gljiva u Međimurju
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,