Jedinstveno u svijetu: Slana jezera i kupališta u centru Tuzle

Tuzla je jedini grad u Europi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada.Kompleks Panonskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi. U sklopu kompleksa nalazi se Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje i Muzej geološka postavka Pannonica, dječji zabavni park, sportski tereni te brojni ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji. Grad Tuzla dobitnik je najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Odisej Ujedinjenih naroda, koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma.

Turistička ponuda Panonskih jezera obogaćena je Slanim slapovima, fitness centrom i teretanom na otvorenom prostoru s profesionalnim spravama za rekreaciju. Tu je i Dječji zabavni park sa svjetskim standardima uređenja i dizajna sprava.

Slani slapovi su jedinstveni za ovo područje, inhalacijski zdravstveni centar na otvorenom prostoru. To je instalacija s pet kaskada i dva bazena za kupanje pri čemu inhaliranje isparenja slane vode pogoduju relaksaciji od stresa, bolestima disajnih organa, glavoboljama i općem poboljšanju zdravlja, a moguća je i masaža vodom koja pada sa slapova.

Najveća atrakcija trećeg Panonskog jezera su dva vodena tobogana. Kompleks Panonskih jezera neposredno se nastavlja na sportsko-rekreacijski kompleks Slana banja, koji je jedan od najprostranijih i najuređenijih centralnih parkova u Bosni i Hercegovini.

Opširnije o turističkoj ponudi pogledajte ovdje.

P. R. / Foto: Denis Bašić


Tagged: , , , , , , , , , , ,