Jenny Erpenbeck: Roman Kairos dobitnik nagrade Booker

Roman ‘Kairos’ autorice Jenny Erpenbeck, u prijevodu Michaela Hofmanna, proglašen je pobjednikom Međunarodne nagrade Booker 2024.

Pobjednika je proglasila Eleanor Wachtel, predsjednica žirija, na svečanosti koja je održana u londonskom Tate Modernu.

Nagrada od 50.000 funti jednako je podijeljena između autorice Jenny Erpenbeck i prevoditelja Michaela Hofmanna, pri čemu se svakome odaje jednako priznanje.

‘Kairos’ je roman o rađanju i propasti ljubavi između studentice i sredovječnog pisca usred političkog i društvenog kaosa u vrijeme pada Berlinskog zida i urušavanja Istočne Njemačke.

U Istočnom Berlinu 1980-ih godina slučajno se u autobusu susreću 19-godišnja studentica i oženjeni sredovječni pisac koje povezuje i ljubav prema glazbi, slikarstvu i književnosti i započinju burnu ljubavnu vezu.

Jenny Erpenbeck, njemačka književnica svjetskog renomea (1967., Istočni Berlin), studirala je kazališnu umjetnost na Sveučilištu Humboldt u Berlinu, a potom glazbenu umjetnost na Glazbenom konzervatoriju Hanns Eisler. Pisanjem se počela baviti 1990-ih godina i za svoje romane dobila najuglednije književne nagrade – među ostalima i Ingeborg Bachmann (2001.), Hans Fallada (2014.), Independentovu nagradu za stranu književnost (2015.), Nagradu Thomas Mann (2016.), Nagradu Strega (2017.). Godine 2018. uvrštena je i u širi izbor za nagradu Booker International, a redovito se nalazi na popisu kandidata za Nobelovu nagradu. Knjige su joj prevedene na 30 jezika, a Naklada Ljevak objavila joj je romane ‘Nepravilni glagoli’, ‘Večer svih dana’ i ‘Kairos’.

N. L. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,