Jesenja sonata na filmu i u kazalištu

U utorak, 17. siječnja (19 sati) u riječkom Art-kinu održat će se okrugli stol na temu ‘Jesenja sonata – na filmu i u kazalištu’ na kojem će sudjelovati redateljica predstave ‘Jesenja sonata’ Ana Tomović, dramaturginja Olga Dimitrijević, Mira Furlan koja tumači ulogu Charlotte, Marija Tadić (Eva), Jelena Lopatić (Helena), Leon Lučev (Viktor) te filmski kritičari Dejan Durić i Dragan Rubeša.Isti dan, u 20 sati na repertoaru Art-kina naći će se film Ingmara Bergmana ‘Jesenja sonata’ iz 1978. godine. Nagrađivana obiteljska drama prati Evu koja nakon mnogo godina poziva u posjet svoju majku Charlotte (Ingrid Bergman), pijanisticu svjetskog glasa. Susret koji je trebao pomiriti dugogodišnje razmirice prerasta u oštar sukob i međusobna optuživanja između majke i kćeri. Uz brojne druge nagrade, film ‘Jesenja sonata’ nagrađen je Zlatnim globusom 1979. za najbolji strani film.

Predstava prema dramskom tekstu Ingmara Bergmana u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci igra od 12. siječnja.

Za one koji žele i nešto više saznati o Bergmanu i njegovu filmskom opusu od nekih od najpoznatijih redatelja i glumaca, mogu pogledati dokumentarni film ‘Nepozvani kod Bergmana’ u Mini Art-kinu (18. i 20. siječnja u 19 sati). Dom redatelja Ingmara Bergmana na otoku Fårö ima gotovo mitski status među filmašima. Neki ga nazivaju Mekkom, drugi kao da su pomalo ustrašeni dugom, uskom kućom u Hammarsu pokraj plaže. Poznati govore o svojem odnosu s demonom redatelja i njegovim filmovima.

Program se provodi u suradnji s riječkim HNK-om te uz pomoć Švedskog filmskog instituta (Svenska Filminstitutet) i Veleposlanstva Švedske u Zagrebu.

A. K.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,