JFF: Edukacijsko jutro s Brankom Lustigom

Najodaniji festivalski volonter i predsjednik, dvostruki oskarovac i preživjeli holokausta, Branko Lustig i Dan Dragutin Bar-Sela, koji je kao dječak bio zatočenik logora u Kraljevici, u prepunoj dvorani zagrebačkog kina Europa, podijelili su učenicima osnovnih i srednjih škola svoja svjedočanstva iz logora i podsjetili na istinu jednog od najtragičnijih dijelova ljudske povijesti.Edukacijsko jutro održano je na Yom Hashoa ili Dan sjećanja na holokaust, izraelski dan sjećanja i komemoracije za šest milijuna Židova stradalih u holokaustu.

‘A 3317. To je bila oznaka koju sam dobio u logoru. Prestao sam biti čovjek. Prestao sam biti Branko Lustig. Postao sam A 3317’, ispričao je naš oskarovac.

Edukacijska jutra traju tijekom cijele godine a nakon 74 održana programa u šest različitih država danas su postala program prepoznatljiv sam za sebe i segment festivala čijim je provođenjem došlo do značajnog utjecala na mlade. Edukacijska jutra uče ih kako da jasno i glasno kažu ‘Nikada više’!

‘Nemojte zaboraviti. Pokušajte sve što možete da izravnate razlike u društvu. Nemojte živjeti u prošlosti, živite u budućnosti i sami gradite svoju budućnost koja neće biti opterećena teretom ovoga što ste vidjeli’, poručio je mladima Dan Dragutin Bar-Sela.

‘Moramo učiti biti tolerantni da se više nikada ne dogode ratovi. Želim ovo prenijeti svojim prijateljima koji nisu bili danas s nama, želim im pričati o toleranciji’, izjavila je trinaestogodišnja Lora Čavlina, učenica 6c OŠ Kajzerica.

Među više od 600 učenika bilo je i 40 učenika Ekonomske škole iz Vukovara, koja već sedmu godinu za redom prati Edukacijska jutra.

‘Predajem nastavu i na hrvatskom i na srpskom jeziku u srednjoj školi u Vukovaru, to su sve moji učenici i učim ih da uvažavaju jedni druge, da uvažavaju različitosti. Ovakvih sadržaja u nastavnom programu gotovo da nema, zato je inicijativa Festivala tolerancije izvrsna. Stalno učiti djecu toleranciji važnije je od matematike’, rekla je profesorica Ksenija Jovičić.

History Film Festival Rijeka na festivalskom marketu zagrebačkoj publici se predstavio kroz dokumentarni film ‘Rumble: Indijanci koji su uzdrmali svijet’, koji govori o ulozi autohtonih Amerikanaca u popularnoj glazbenoj povijesti.

Peti festivalski dan obilježila je i projekcija filma ‘Burkinabe: Umjetnost otpora u Burkini Faso’ Iare Lee, energične redateljice i aktivistkinje koja je osvojila srca brojnih posjetitelja svojom prodornošću i vedrinom. Fenomenalan dokumentarac o nenasilnom otporu potaknuo je na razmišljanje o moći pojedinca.

‘Važno mi je donijeti ovakve priče iz krajeve za koje ljudi uopće ne znaju da postoje. Otpor i volja za životom u takvim mjestima su ogromni. Ono što sam naučila kroz svoja iskustva snimanja priča iz najudaljenijih mjesta planeta je da možeš ubiti čovjeka, ali ne i duh otpora. Iako su za promjenu potrebne generacije, moramo posaditi sjeme promjene. Na kraju, važno je nešto poduzeti!’, zaključila je Iara Lee.

L. P. / Foto: Izvan fokusa


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,