Jimmy Stanić na Noći muzeja u Pivani

U kultnoj pivnici Zagrebačke pivovare – Pivani – tradicionalno je obilježena Noć muzeja. I ove je godine za sve posjetitelje održano Beer Champions predavanje o kulturi pijenja piva uz premijerno prikazivanje filma o povijesti Zagrebačke pivovare autora Roberta Knjaza kao i šetnja kroz prošlost Zagrebačke pivovare uz vodstvo poznatog ljubitelja piva i glumca Darka Janeša, a sve je začinio nastup legendarnog Jimmyja Stanića.Ovogodišnja tema Noći muzeja je bila glazba s ciljem prezentiranja i popularizacije glazbene baštine i njezine muzealizacije. U tu svrhu, na zadovoljstvo brojnih posjetitelja Pivane održan je nastup Ante Gelo benda i Ivane Rushaidat, uz Jimmyja Stanića, koji su posjetitelje vratili godinama unazad kada se stvarala glazbena povijest Zagreba.

Održano je i drugo Beer Champions predavanje za čiju svrhu je Zagrebačka pivovara okupila pivske stručnjake koji su su govorili o kulturi odgovornog pijenja piva. Svi koji su htjeli postati pravi pivski znalci već su na samom početku imali priliku upoznati se sa svijetom piva kroz povijest, načinom proizvodnje i vrstama o čemu je govorio pivski somelier i radijski urednik Milan Peh. Klinička nutricionistica KBC-a Zagreb, Darija Vranešić Bender, održala predavanje o pozitivnim učincima umjerene konzumacije piva na zdravlje te prezentirala sve istine i zablude o pivu. Ovo bogato edukativno-zabavno predavanje zaokružio je Željko Šatović Gula, autor prve hrvatke pivske kuharice i pravi pivski znalac koji je posjetiteljima predstavio sve čari sljubljivanja hrane i piva.

Uz niz sadržaja vezanih uz pivo i njegovu proizvodnju, posjetitelji su mogli zaviriti u povijest Zagrebačke pivovare kroz kolekciju pivskih etiketa, starih reklama i novinskih članaka, izložbu likovnih uradaka za Božićno pivo pa čak vidjeti i repliku starog kamiona i starih kola s bačvama u kojima se nekada prevozilo pivo. Šetnju kroz povijest Zagrebačke pivovare tradicionalno je vodio glumac i ljubitelj piva Darko Janeš. U izvrsnom ambijentu, uz pivske zalogaje i nefiltrirano pivo Pivana po promotivnim cijenama, brojni gosti iskušali su se i u maloj školi pravilnog točenja piva u devet koraka.

Ljubiteljima piva i ove godine pružena je prilika da doprinesu formiranju stalnog postava muzeja donacijom predmeta vezanih uz pivarstvo i povijest Zagrebačke pivovare, a koji su se prikupljali u Ožujsko beer shopu.

Zagrebačka pivovara je tako i ove godine obogatila kartu Noći muzeja kultnim mjestom okupljanja ljubitelja piva, gdje su posjetitelji imali jedinstvenu priliku načiti sve o pivskoj kulturi i pivskoj povijesti, ali i dobro se zabaviti uz vrhunsku glazbu.

C. R.


Noć muzeja u Pivani: 3 razloga zašto ne propustiti
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,