Joan Baez: Koncert u Zagrebu

Jedna od najznačajnijih američkih country pjevačica proteklih 50 godina, posljednji put posjetila je Zagreb 2008. godine kada je svojim nastupom i glazbom oduševila zagrebačku publiku u prepunoj Tvornici, a 19. listopada održat će koncert u kinu Studentskog centra.
Joan BaezU posljednjih pet godina Joan Baez zaposlena je kao nikad, od kada je 2008.-2009. godine slavila 50 godina nastupa u poznatom Clubu 47 u Cambridgeu (od 1958.) te na Newport Folk Festivalu (od 1959.).

U sklopu mnogih turneja po SAD-u i šire, u posljednje vrijeme ističe se ulazak njenog debitantskog albuma ‘Joan Baez’ iz 1960. u Grammy Hall of Fame te posebno priznanje dobiveno 2012. godine od Amnesty Internationala za izniman doprinos globalnoj borbi za ljudska prava. U toj borbi koračala je s Martinom Lutherom Kingom, bila inspiracija Vaclavu Havelu, sudjelovala na prvoj Amnesty International turneji, prisustvovala 90. rođendanu Nelsona Mandele u Londonu, borila se za slobodu govora te protiv rata u Vijetnamu, a 40 godina poslije pružila podršku Dixie Chicks u njihovu protestu protiv rata u Iraku.

Njezini prvi uradci spoj su tradicionalnih balada i rocka, sve dok 1963. svijetu nije predstavila legendarnog Bob Dylana, čime je počela tradicija dugotrajnog uzajamnog mentorstva koje traje još i danas.

Među brojnim nagradama koje je osvojila, Joan je ponosna vlasnica nagrade za životno djelo koje dodjeljuje Recording Academy. Album iz 2008. godine ‘Day After Tomorrow’ pobrao je pohvale glazbenih kritičara i bio nominiran za Grammyja. Uslijedilo je premijerno prikazivanje dokumentarca o njezinoj životnoj priči ‘Joan Baez: How Sweet The Sound’ u sklopu PBS American Masters.

Ulaznice kreću u prodaju od danas 18. srpnja po cijeni od 220, 295 i 360 kuna, ovisno o poziciji u dvorani, a kupnja je moguća na svim prodajnim mjestima Eventima te na www.eventim.hr.

Outbox

Tagged: , , , , , ,