Josip Mlakić: Božji gnjev i Svježe obojeno

Josip Mlakić trebao je u subotu 7. ožujka predstaviti svoje romane ‘Svježe obojeno’ i ‘Božji gnjev’ u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Josip Mlakić-Božji gnjev i Svježe obojeno
No, zbog snježnog nevremena u Bosni, Mlakić je iz svoga rodnog Gornjeg Vakufa/Uskoplja stigao u Zagreb s velikim kašnjenjem, pa nije mogao biti na svojoj dvostrukoj promociji.
O njegovim romanima govorili su Seid Serdarević (nakladnik Fraktura), Goran Gavranović (urednik biblioteke 24sata ‘Balkan noir’ u kojoj je ‘Božji gnjev’), pjesnik Tomica Bajsić i Julijana Matanović, koja se osvrnula na ‘majčinski’ roman ‘Svježe obojeno’.

‘Božji gnjev’ Josipa Mlakića roman je o zločinu u ratu i pravdi koja mora biti zadovoljena.
Devet boraca u hrvatskim postrojbama u ratu u Bosni i Hercegovini poginulo je u tajnoj akciji koju nitko nije odobrio. Kod svakoga je pronađena veća količina novca, a zašto su ušli duboko u teritorij koji kontroliraju bošnjačke snage, nikome nije jasno. Ilija, brat jednoga od sudionika akcije, također vojnik, mora saznati zašto je i kako došlo do tragičnih smrti. Pronalazeći nove, razorne dokaze, pri čemu riskira vlastiti život, Ilija saznaje tajne koje nije trebao saznati te tko i zašto stoji iza sulude akcije u koju su upletene i tajne službe, ali i nepoznati glavešine iz Zagreba.
Božji gnjev roman je u kojem se isprepleću ratna drama, kriminalistička priča, potraga za istinom i traženje pravde. Josip Mlakić u svom romanu savršeno opisuje atmosferu straha i rata i potrebu da se zadovolji pravda, a nju može osigurati samo pojedinac koji se poput starozavjetnog proroka mora suočiti sa svojim i tuđim grijesima’, istaknuo je Seid Serdarević.

Roman ‘Svježe obojeno’ također se dotiče teme rata u BiH, ali iz sasvim drugačije perspektive. Gledajući TV-emisiju o iskopavanju masovne grobnice, Klara unaprijed zna da su tamo dva dječja kostura, a njezina majka zna da je došao čas da joj kaže sve o njihovu bijegu iz Bosne. Klara i njezina majka u Švedsku su došle kao izbjeglice iz Bosne i Hercegovine, a danas, dvadesetak godina poslije, ne prestaje njezina opsjednutost dječjim lutkama u izlozima, premda se svoga djetinjstva tek mutno sjeća. Nakon što joj umre majka, Klara na osnovi njezinih priča piše tekst o svom spasu iz rata, koji je nazvala ‘Bijeg u Egipat’.
U romanu ‘Svježe obojeno’ Mlakić uspostavlja izravni dijalog s romanom ‘Cesta’ Cormaca McCarthyja ispisujući jedinstvenu, dosad neispričanu priču o ratu u Bosni. Govori o mnogim pitanjima: odnosu roditelja i djeteta, sreće i patnje, prošlosti i sadašnjosti, ali Mlakić najviše progovara o bešćutnosti sadašnjeg vremena. Ovaj roman nam kazuje da bez poznavanja prošlosti, bez otiska svoga kažiprsta na svježe obojenoj površini kao znaka nas danas i jučer, ipak ne možemo krenuti dalje.

M. T.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,