Julio Frangen: Pogled kroz čašu

Zagrebački fotograf Julio Frangen postavio je u wine baru Sherry’s svoju sedmu samostalnu izložbu pod nazivom ‘Pogled u čašu’, koja je prodajnog karaktera, a ostaje otvorena do 28. siječnja 2016.
Julio Frangen-Pogled kroz čašuSvakodnevno se družimo s njima, gotovo ih niti ne primjećujemo, postale su nam uobičajeni inventar… Pa ipak, čaše su puno više od običnog upotrebnog predmeta. Sofisticiran su to ljudski izum, nije ih bilo lako stvoriti, a niti stalno usavršavati. Pogled u duboku povijest otkriva taj predmet kao čovjekova pratitelja u mnogim važnim trenucima u životu, svečanim i veselim, ali i tužnim… I valja se podsjetiti da su nekad čaše bile privilegija elite, bogatih, odabranih, a danas su dostupne gotovo svakome.

A vremeplov će nam otkriti i mijene koje su čaše prolazile – bile su nekada ukrašene, nakićene, obojane i oslikane, da bi danas ideal bila maksimalna čistoća i prozirnost. Jer, osim uporabne funkcije, da se iz njih pije, važna im je uloga i da istaknu i što bolje pokažu ono što je u njima. I ne samo vizualno, posebno kod vina bitno je da čaša svojim oblikom pospješi i doživljaj što ga plemenita kapljica pruža našem nosu i ustima. Pa se zato čaše i razlikuju prema sadržaju koji će ih ispuniti – jednog su oblika za bijelo, drugog za crno vino; također i za mlađa, starija vina, aromatična, slađa, pjenušava… I kod jakih alkohola više je varijanti, može se uživati u gutljajima iz uobičajene tzv. whiskey čaše, ali će kakav skupocjeni, stari konjak itekako prijati iz majušne, pri vrhu sužene čašice.

A o svemu tome zorno svjedoče i ove majstorske fotografije pred vama – odmah vas pozivaju da otvorite koju butelju.  Nenadmašni majstor objektiva, Julio Frangen, znalački je zabilježio sve trenutke u životu jedne čaše; sve ovo o čemu govorimo: vrhunskim umijećem zaronio je u dušu,  u dubinu onog što se skriva i otkriva u ovom predmetu žudnje i čežnje. Oživio je tajnu onog što doživljavamo u trenutku najintimnije kontemplancije, kad smo posve sami, samo mi i – čaša! (Vitomir Andrić)

***

Julio FrangenJulio Frangen (1962), rođen, odrastao i živi u Zagrebu, gradu čiji senzibilitet svakodnevno doživljava na njegovim ulicama i u susretu s ljudima. ‘Pišući svjetlom pokušava viđeno prenijeti svima koji ga vole, ili će ga zavoljeti, gledajući njegove fotografije.’ Izvrstan je u otkrivanju izražaja lica, osjećaja i trenutaka, često radi na kazališnim predstavama i koncertima.

U zadnje vrijeme česti su mu motivi detalji u enologiji i gastronomiji te tako snima vinograde i vina, čaše, tanjure vrhunskih delicija ali i svakodnevnih domaćih jela – kojima poziva na tradiciju i priziva sjećanja na neko pomalo zaboravljeno vrijeme. Njegova fotografija ne daje da zaborav nadvlada, kroz objektiv živi svoj umjetnički svijet i daje svoj intimni pogled na priču koju nam priča svaka njegova fotografija.
Julio Frangen-Pogled kroz čašu-izložbaProfesionalni je fotograf, završio je Školu primijenjene umjetnosti, smjer fotografija. Član je Foto kluba Zagreb. Osim snimanjem, bavi se i prodajom starinskih i rabljenih fotoaparata, kamera i foto opreme. Aktivno je sudjelovao na više skupnih (Galerija Badrov, Galerija Filakovec /Dubrava/, Fotogard, Fotoextempora /Novigrad, Istra/) te samostalnih izložbi fotografija (My Own Private Zagreb, 2012., Zagreb se voli… svjetlom, 2013., Detalji na kvadrat, 2013., Portreti kod Žnidaršića, 2013., Portreti prijatelja na FB, 2014.). Bavi se i promicanjem fotografije  kao umjetnosti te je 2011. godine pokrenuo online projekt Foto Burza kao mjesto okupljanja svih zaljubljenika u fotografiju. 2014. bio je službeni fotograf 5. SPFF – Starigrad Paklenica Film Festivala; od 2014. službeni je fotograf Udruge WOW (Women on Wine – Žene i vino), službeni je fotograf Hrvatskog kruga građana Mediterana (ACM Hrvatska) te povremeni fotograf Kazališta Mala Scena.


Julio Frangen-Portreti prijatelja na FB
Julio Frangen: Portreti prijatelja na FB
Tagged: , , , , , , , ,