Jurica Pavičić: Prometejev sin – roman o prošlosti i sadašnjosti

Predstavljanje nove knjige Jurice Pavičića ‘Prometejev sin’ održat će se u četvrtak, 8. listopada (20 sati) u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. O knjizi. u izdanju Profila, s autorom će razgovaratii spisateljica i književna povjesničarka Julijana Matanović i urednica Adriana Piteša.Gorki Šain, nekadašnji policajac u svojim kasnim pedesetima, nekoliko dana pred Božić stiže na Škoj, otok na kojem je njegova obitelj dobro poznata, na kojem je proveo najljepše dane djetinjstva, upoznao prvu ljubav…

Ali Gorki ovaj put ne dolazi kako bi evocirao sretne dane. Dolazi poslom stručnjaka za imovinsko-pravne poslove, stručnjaka za istraživanje ljudske tuge i nevolje. Kao vrhunski profesionalac, on zna na koju kartu treba zaigrati kako bi ljudi prihvatili novac u zamjenu za djedovinu. No Gorkome, Škoj nije bilo koje mjesto. U svemu tome prvo se mora suočiti s ljudima koje poznaje otkad je bio dijete, njihovim demonima, ali i sablastima iz vlastita života.

‘Prometejev sin’ Jurice Pavičića sjajan je roman u kojem autor istražuje na koje sve načine prošlost određuje našu sadašnjost, što točno znači oprost i zaborav i jesu li oni u stvarnosti doista mogući.

Jurica Pavičić rođen je 1965. u Splitu gdje i danas živi. Od 1989. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list…). Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Njegov novinarski rad neodvojiv je od književnoga, a stalni su mu motivi istraživanje sudbine pojedinca i društva u tranziciji te funkcioniranje obitelji u mediteranskom društvu.

Kao književnik debitirao je 1997. socijalnim trilerom ‘Ovce od gipsa’, po kojem je snimljen film Vinka Brešana ‘Svjedoci’, uvršten u konkurenciju Berlinskog filmskog festivala gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom.

Za scenarij je nagrađen Velikom zlatnom arenom festivala u Puli. Uslijedili su romani: ‘Nedjeljni prijatelj’, ‘Minuta 88’, ‘Kuća njene majke’, ‘Crvenkapica’, ‘Žena s drugog kata’, ‘Crvena voda’; zbirke priča ‘Patrola na cesti’ i ‘Brod u dvorištu’ te zbirka izabranih priča ‘Skupljač zmija’. Po priči ‘Patrola na cesti’ snimljena je i kriminalistička miniserija u režiji Zvonimira Jurića koja je na Pulskom filmskom festivalu dobila nagradu za najbolju hrvatsku dramsku seriju (žiri Kratka Pula i žiri Fedeora). Roman ‘Crvena voda’ ušao je u finale književnih nagrada tportala i Meša Selimović za najbolji roman u 2017. te je dobitnik nagrada Ksaver Šandor Gjalski i Fric za najbolju prozu. Pavičić je autor i više publicističkih knjiga od kojih je u izdanju Profila objavljena Knjiga o jugu.

P. K.Tagged: , , , , , , , , , , , ,