Kabineti čuda Narodnog muzeja Zadar

Obnavljanje zgrade Kneževe palače u Zadru (Poljana Šime Budinića) i postavljanje prvih izložbi (‘Kabineti čuda’ u prizemlju i ‘Šest salonskih priča’ na prvom katu) izazvalo je kod stručnjaka i publike, kako oduševljenje tako i nadu da će, obnovom susjedne Providurove palače, Narodni muzej napokon dobiti dostojan prostor za objedinjenje zbirki i kvalitetan postav.

Svečane dvorane na prvom katu čine ambijentalni stalni postav, kroz koji se prate zadarske plemićke obitelji mahom iz 18. I 19.stoljeća. Relativno mali broj slika i komada namještaja potaknuli su duhovito osmišljene priče koje dočaravaju zadarsku povijest.

Otvorenjem same zgrade u prizemlje se uselila (10.2.-20.4.2017.) izuzetno šarmantno i inteligentno koncipirana izložba (autorica idejne koncepcije Snježana Vujčić-Karlo, autorice izložbe Ljubica Srhoj-Čerina, S. Vujčić-Karlo, Jasenka Lulić-Štorić, Ivana Dražić, Koraljka Alavanja, Natali Čop i Nevena Štokić, oblikovanje postava Iva Letilović) nazvana „Kabineti čuda narodnog muzeja Zadar“.

Naime, termin „kabinet čuda“ (Wunderkammer, Kunstkabinet,Cabinet of Curiosities, Chambre des merveilles i slično) podrazumijeva prva sakupljanja, bez jasnih smjernica, najčešće prema vlastitom ukusu i bez posebnih namjera. Sakupljači su uglavnom bili plemići i kraljevi (dakle, dobrostojeći ljudi), pa su se tu, uz vrhunska umjetnička djela, nerijetko nalazili kosturi, fetusi u formalinu ili velike školjke… Tek kasnije, gomilanjem i profiliranjem, te su se kolekcije pretvorile u tematske zbirke, s vremenom dostupne javnosti.

Mada Narodni muzej Zadar ima razdvojene zbirke prirodoslovlja, etnologije, kulturne povijesti i likovne umjetnosti, u ‘kabinetu čuda’ predstavili su predmete iz pojedinih zbirki u svojevrsnoj zajednici, okupljajući ih oko odabrane ideje. Tako je u prvoj sobi tema ‘Glazba’ pa su uz glazbala, postavljene ispunjene ptice pjevice, skulpture sviračica, ali i slušačica. Na taj su se, „malo čudan način“, povezale postojeće zbirke stvarajući duhovitu i zanimljivu priču.

Ostali „čudni odnosi“ vezani su uz boje, pa tako slijede crvena, plava, smeđa, zelena i akromatska soba „nakrcane“ slikama i skulpturama iz različitih razdoblja, ispunjenim životinjama, odjećom i obućom, fotografijama, povijesnim predmetima, pa čak i novčanicama odgovarajuće boje. Ovakav „čudan“ način predstavljanja zbirki Narodnog muzeja Zadar ne pokazuje samo raznolikost pojedinih zbirki (ukupno 80 000 predmeta), već pričaju o odnosima među predmetima koji su nam izvan muzejskih institucija posve normalni, a smješteni u kontekst izložbe izazivaju nedoumicu. Ali, zar i sami nemate u novčaniku novčanicu, na nogama hlače, u kosi bubu i u torbi fotografiju u istoj ili sličnoj boji?

Olga Vujović

Fotografija: Leo Dovranić


Turski chef oduševio goste zadarskog turnira
Košarkaške zvijezde sa zadarskim mališanima
Zadarska krostata – slastica košarkaškog turnira

Tagged: , , , , , , , ,