Kako su u srpskoj komediji Stado predstavljeni Hrvati

Nakon što je poharao kino blagajne u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, gdje se započeo prikazivati početkom prosinca i gdje ga je do danas pogledalo gotovo 200.000 gledatelja, ‘Stado’ – redateljski prvijenac legendarnog srpskog glumca Nikole Koje – od 12. siječnja stiže i u domaća kina.

Osim što po kino rezultatima dokazuje da se ne radi o još jednoj srpskoj komediji koja je namijenjena isključivo za tamošnje gledatelje, prva dostupna scena koju vam ovim putem predstavljamo, otkriva da ćemo se i mi imati čemu smijati.

Glavni likovi satirične komedije ‘Stado’ su Kolja i Cveja, dvojica entuzijasta koji će pokušati pronaći financijska sredstva kako bi snimili pilot epizodu za svoju novu TV seriju. Naravno, kao što to obično biva na filmu (ali i u stvarnom životu), njihov put do mogućeg uspjeha nikako neće biti posut ružama, pa će tako biti prisiljeni napraviti puno neželjenih kompromisa kako bi ostvarili svoju ideju. Njih dvojica će se, u želji da naprave veliko umjetničko djelo, suočiti s ogromnim preprekama te u jednom trenutku biti prisiljeni i sklopiti pakt s ‘vragom’, a sve kako bi ostvarili osobni i financijski uspjeh…

Hit komedija ‘Stado’ jedna je od najambicioznijih filmskih produkcija s ovih prostora do danas. Osim što se radi o filmu čija je glavna tema jedna od onih s kojima se mnogi od nas istoga trenutka mogu poistovjetiti i što je okupio fantastičnu glumačku ekipu (uz Nikolu Koju u glavnim ulogama se pojavljuju Zoran Cvijanović, Nataša Ninković, Vesna Trivalić, Petar Strugar, Vojin Četković, Branislav Trifunović…), film ‘Stado’ poseban je i po tome što se radi o prvoj regionalnoj koprodukciji u koju su uz producentsku kuću K12 uključeni i TV Prva, Filmski centar Srbije te Cineplexx.

S preko 170.000 gledatelja samo u srpskim kinima, komedija ‘Stado’ postala je i službeno najgledaniji film 2016. godine, a njezin redatelj, producent i glavni glumac Nikola Kojo tom je prilikom izjavio: ‘Drago mi je da su ljudi prepoznali vrijednost ovog filma i njegovu želju da istinito govori o vremenu u kojem živimo. Hvala svim ljudima koji su u ovako teškim vremenima uspjeli izdvojiti novac za kino ulaznicu i time pokazali da još uvijek postoji kritična masa koja vjeruje da su kultura i obrazovanje preventive. Unaprijed se radujem reakciji publike u Hrvatskoj i Sloveniji, gdje će film premijerno biti prikazan 10. odnosno 11. siječnja.’

S. R.


Komedija Stado: Redateljski prvijenac Nikole Koje

Tagged: , , , , , , , ,