Kapa: Božićna pustolovina za djecu i odrasle

Dugotrajnim aplauzom i ovacijama za filmsku ekipu nagrađen je dječji film ‘Kapa’ na premijeri u zagrebačkom kinu CineStar u Branimir Mingle Mallu.

U prepunoj kino dvorani, mala i velika publika potpuno se uživjela u uzbudljivu božićnu pustolovinu za najmlađe koja sa sobom nosi univerzalnu priču o prijateljstvu i dobroti. Ovim je označen početak kino distribucije filma koji će se od 10. studenoga prikazivati u svim kinima u Hrvatskoj.

Hrvatska glumačka zvijezda Frano Mašković predvodio je ekipu na premijeri, a uz njega su crvenim tepihom prodefilirali i glumci zaduženi za sinkronizaciju na hrvatski jezik: Jakov Švarc, Zvonka Tomaš Brazzoduro, Dijana Vidušin, Matko Jukić, Roko Pepić, Petar Pećin, Ursula Pavić, Helena Pavić, Marika Škop i Sergej Stokuća.

‘Mislim da smo napravili divan i uzbudljiv film za najmlađe. Na projekciju sam vodio svoju kćer koja je već pogledala ‘Kapu’ na festivalu KinoKino i naprosto ga obožava. Ovaj put je odlučila na svečanu premijeru povesti i sve svoje prijatelje. A za one koji nisu uspjeli doći, danas je već kupila karte za kino’, izjavio je Frano Mašković.

‘Djeca u publici su svojim iskrenim oduševljenjem najljepše iskazali kako ih se dojmio film. Pored svih festivalskih priznanja, za ‘Kapu’ su vrijedna nagrada i neskrivene simpatije na zagrebačkoj premijeri. Želim istaknuti i pohvaliti dodatno zanimanje publike koja je svojim pitanjima zasula protagoniste nakon projekcije. To je velika čast za sve nas koji smo sudjelovali u radu na ovom ostvarenju. ‘Kapa’ je film koji otvara mnoga pitanja o kojima nije uobičajeno govoriti s djecom i uvjerena sam da će mnogi profesori prepoznati važnost ovog filma te ga obrađivati u okviru nastave. Istovremeno, vjerujem da će brojnim obiteljima ‘Kapa’ uljepšati nastupajuće dane adventa’, kazala je Marina Andree Škop, hrvatska koproducentica filma.

Na pozornici se, nakon projekcije, poklonilo tridesetak članova filmske ekipe, među kojima su bili producentica Ida Weiss, direktor fotografije Sven Pepeonik, redateljica hrvatske sinkronizacije Dina Uglešić, glumac Emil Kulović te mnogi drugi.

Još jednom je potvrđeno da je ‘Kapa’ pravi izbor za djecu, nakon što je ovaj film osvojio dva međunarodna priznanja, kao najbolji film Dječjeg programa Sarajevo Film Festivala i laureat Nagrade publike Kinokino film festivala u Zagrebu.

‘Kapa’ je priča o devetogodišnjem dječaku Eriku (Gaj Črnič) koji živi u domu za nezbrinutu djecu i sedmogodišnjoj Luciji (Kaja Podberšek) koja dolazi iz dobrostojeće obitelji. Budući da je Božić, oboje se djece nadaju da će im se ostvariti najskrivenije želje. Erik bi Badnjak volio provesti sa svojim problematičnim roditeljima, a Lucija želi mlađu sestru i psa. Spletom okolnosti susreću se i zajedno proživljavaju pravu božićnu avanturu koja u jednoj noći donosi ispunjenje njihovih želja, ali ne baš onako kako su očekivali.

Režiju filma ‘Kapa’ potpisuje Slobodan Maksimović, jedan od najpoznatijih filmskih i TV redatelja u Sloveniji. Ovo je njegov prvi film za djecu, nakon dva dugometražna, nekoliko kratkih te mnoštva televizijskih serija. Snimanje se odvijalo u Ljubljani koja je ponudila prekrasnu božićnu kulisu te dijelom u Zagrebu. U produkciji su sudjelovale filmske kuće iz Slovenije, Hrvatske, Luxembourga i Slovačke.

V.A.Z. / Foto: Samir Cerić Kovačević


Elvis: Kralj rock’n’rolla u CineStar kinima

Tagged: , , , , , , , , , ,