Mnoštvo posjetitelja uživalo je na Kladeščici u sklopu 27. Zelinske kestenijade, tradicionalne manifestacije koja okuplja ljubitelje prirode, planinarenja, domaće hrane i dobre zabave.
Ovogodišnje izdanje obilježili su izvrsna atmosfera, bogata gastronomska ponuda i naglasak na održivosti i zdrav način života, a posjetitelje su posebno oduševili miris vrućih kestena, lokalne delicije i druženje u prirodi koje je i ovoga puta potvrdilo zašto je Kestenijada jedan od najomiljenijih jesenskih događaja u Svetom Ivanu Zelini.
Program je započeo pješačenjem na Kladeščicu uz ekološku akciju ‘HealthyFIT Experience by Mario Valentić“, koja je uspješno spojila rekreaciju, čišćenje okoliša i promociju zdrava načina života. Sudionici su na startu kod Vodoopskrbe u Biškupcu preuzeli kupon za besplatan ručak i kušali premijerno pripremljen Zelinski smoothie od kestena, buče, banane, javorova sirupa, cimeta, muškatnog oraščića i prstohvata vanilije, koji je osmislio i pripremio Mario Valentić.
‘Ovaj smoothie nije samo ukusna i hranjiva poslastica, nego i primjer kako zdrava prehrana može biti jednostavna i održiva. Kesten i buča iznimno su vrijedne i hranjive namirnice, a priprema ovog smoothieja brza je i jednostavna’, istaknuo je Mario Valentić, voditelj programa.
Uz njega, za dobru atmosferu pobrinuli su se i članovi Planinarskog društva Izvor te brojni volonteri koji su tijekom uspona sudjelovali u akciji čišćenja i edukaciji o očuvanju prirode te su na taj način pomogli očistiti Kladeščicu od odbačenog otpada i pridonijeli ljepšem i zdravijem okolišu.
Nastavak programa donio je pravi zeleni party na Kladeščici, uz bogatu gastronomsku ponudu koja je oduševila sve posjetitelje – od pečenih kestena i slatkih delicija od kestena do brojnih domaćih specijaliteta, craft piva i vrhunskih zelinskih vina.
Poseban znak pažnje dobilo je prvih 200 posjetitelja koji su na Kestenijadu stigli pješice, a koji su nagrađeni mjericom svježe pečenih kestena kao simbolom zahvalnosti za doprinos očuvanju prirode i promicanje održiva pristupa dolasku na manifestaciju.
Udruga Amanita pripremila je mirisni gljivarski kotlić i organizirala izložbu gljiva koja je privukla brojne znatiželjnike željne naučiti više o šumskim vrstama i ekosustavu Kladeščice.
Posebnu pozornost izazvalo je i tradicionalno natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića, koje je priredilo Lovačko društvo Srndać, a nakon kušanja raznovrsnih delicija posjetitelji su uživali u opuštenoj atmosferi i odličnom glazbenom programu benda Faringaši.
Cijela je manifestacija održana u duhu održivosti, uz potpunu zabranu uporabe jednokratne plastike, u skladu s konceptom zero waste. Posjetitelji su bili pozvani da ponesu vlastite višekratne čaše i posude, čime su zajednički pridonijeli očuvanju naše prirode.
Posebno veselje izazvao je program ‘Igre bez ekrana’, koji je djecu i mlade potaknuo da mobitele, tablete i računala zamijene igrom, smijehom i boravkom na otvorenom. Sudionici su se okušali u povlačenju užeta, štafetnim igrama, jumbo Jengi, križić-kružiću, kreativnim radionicama i brojnim drugim zabavnim izazovima, kojima su se s jednakim oduševljenjem pridružili i djeca i roditelji – potvrđujući da su jednostavne igre, zajedništvo i osmijeh najbolji oblik zabave.
‘Ponosni smo što je Zelinska kestenijada događaj koji povezuje generacije i iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetitelja. Naš je cilj poticati zdrave životne navike, jačati ekološku svijest i promicati povratak prirodi, uz podršku naših sugrađana, posjetitelja i lokalnih dionika’, izjavila je Marinka Zubčić Mubrin, direktorica Turističke zajednice grada Svetoga Ivana Zeline.
A. J. / Foto: Promo




