Kino Europa: Dnevnik Diane Budisavljević

Platforma Kino Europa Online bogatija je za sedam novih naslova! Neposredno nakon TV premijere na platformu dolazi hvaljeni domaći film Dnevnik Diane Budisavljević u režiji Dane Budisavljević, koji je na Pulskom filmskom festivalu prošle godine osvojio niz važnih nagrada.Uz Zlatne arene za najbolji film, režiju, montažu i glazbu koje dodjeljuje stručni žiri, film je osvojio i nagradu kritičara FEDEORA te nagradu publike s izuzetno visokom ocjenom 4,9. Nakon premijere u Puli, film je nastavio osvajati nagrade, ali i dugotrajne aplauze na festivalskim premijerama. Kritičar Marko Njegić iz Slobodne Dalmacije napisao je ‘ne sjećamo se kad je neki noviji hrvatski film uspio izazvati ovakav emotivni potres unutar duše’.

Iza ovog filma, temeljenog na istinitoj priči o Austrijanki Diani Budisavljević, koja je tijekom vladavine ustaškog režima NDH iz logora od sigurne smrti spasila oko 10.000 djece, stoje višegodišnji istraživački napori ekipe filma da priču prenese što vjerodostojnije. Naime, priča o Diani Budisavljević do stvaranja ovog filma bila je nepoznata i on danas predstavlja važan testament izuzetnog humanitarnog pothvata. Film Dnevnik Diane Budisavljević na platformi Kino Europa Online može se gledati u cijelom svijetu, osim u Sloveniji i Srbiji.

Na platformi je moguće pogledati i redateljski prvijenac britanskog glumca Paddyja Considinea – Tiranosaur. Njegova potresna ljubavna drama o autodestruktivnom Josephu i religioznoj Hanni, donosi dvije izvrsne glumačke izvedbe cijenjenjih britanskih glumaca Petera Mullana (Magdalenine sestre, Djeca čovječanstva, Ozark) i Olivije Colman (Miljenica, The Crown). Film je na Sundanceu osvojio nagrade za najbolju režiju te posebnu nagradu žirija, a proglašen je i najboljim britanskim nezavisnim filmom.

Crna komedija Svi u našoj obitelji drugi je film redatelja Radua Judea, predstavnika izrazito zanimljive rumunjske kinematografije na koju je prije desetak godina bila usmjerena sva pažnja filmskog svijeta. Razvedeni Marius izgubit će kontrolu i zaplesti se u mrežu humora, nasilja, dječjih pjesmica i policijskih intervencija nakon što ga pokušaju spriječiti da povede kćer na putovanje.

‘Traje još dugo nakon što ga pogledate’ – tako je kritika opisala Zaustavljene, film jednog od najcjenjenijih suvremenih njemačkih redatelja Andreasa Dresena. Nakon što sazna da je neizlječivo bolestan, Frank će sa svojom obitelji nastojati nastaviti s normalnim životom. Iskrena i nadahnjujuća priča proizašla je iz Dresenova inzistiranja na improvizaciji, film je snimljen bez scenarija, a svi liječnici u filmu su liječnici i u stvarnom životu.

Drugi film kanadskog wunderkinda Xaviera Dolana, Izmišljene ljubavi, također je dostupan na platformi. Na Festivalu u Cannesu 2010. prikazan je u prestižnom programu Un Certain Regard gdje je osvojio Nagradu mladih, a kritičari su među ostalim pisali da je riječ o djelu koje odaje počast francuskom Novom valu.

Izbor filmova namijenjenih djeci proširuje se za još dva naslova – nizozemski igrani film Mali gangster i danska animirana avantura Nevjerojatna priča o divovskoj kruški. Nevjerojatna divovska kruška zapravo je brod koji će glavnim junacima pomoći da spase prijatelja u ovom filmu koji obiluje pozitivnim porukama za najmlađe gledatelje, ohrabrujući ih na domišljatost, upornost i prevladavanje strahova. ‘Mali gangster’ šarmantna je, duhovita i zabavna komedija o dječaku koji će svog oca lažno predstavljati kao mafijaškog šefa. Na domaćem KinoKino Festivalu za djecu osvojila je nagradu dječjeg žirija za najbolji film i nagradu publike. Oba filma dostupna su u sinkroniziranoj verziji, a preporučena su uzrastu 6+.

K. E.Tagged: , , , , , , ,