Kino Europa: Mališan i General na istom mjestu

Zagrebačko kino Europa i Zagrebačka filharmonija već nekoliko godina vrlo uspješno osmišljavaju ciklus ‘Fil(m)harmonija’ u kojem posjetitelji mogu vidjeti kultne nijeme filmove uz živu glazbenu pratnju.

Počelo se s projekcijom filma Wilhelma Murnaua ‘Nosferatu’ (1922.), nakon čega su sljedile ‘Krstarica Potemkin’ (1925.) Sergeja Ejzenštejna i Chaplinov ‘Cirkus’ (1928.), da bi se od prosinca prošle godine na ekranu kina Europa’ našli ‘Mališan’ (1921.) Charlieja Chaplina (18.30h) i ‘General’ (1926.) Bustera Keatona (20.30 sati).

U ‘Mališanu’ Chaplin se pojavljuje kao redatelj, scenarist, skladatelj i prepoznatljivi lik skitnice s prevelikim cipelama, polucilindrom i brčićima. Nakon što skitnica pronađe dječaka i preuzme brigu za njega učeći ga preživljavanju na ulici (uvjerljivo glumi Jackie Coogan), pratimo njihov život na razmeđi između slapstick komedije i socijane osjetljivosti.

U filmu ‘General’ (1926./27.) Buster Keaton glumi strojovođu lokomotive koja se zove ‘General’ i pripada južnjačkoj strani u američkom Građanskom ratu. Uz to je i redatelj filma i koscenarist zajedno s Clydeom Bruckmanom, a svojom glumom zorno pokazuje nadimak ‘Veliko kameno lice’. Za film ‘General’ Orson Welles je ustvrdio da je to ‘najveća komedija, najveći film o Građanskom ratu, najveći film ikad snimljen’.

Projekcije filmova u kinu ‘Europa’ najavljene su za 24. veljače i 23. ožujka.

Olga Vujović


Filmharmonija

Nijemi filmovi uz Zagrebačku filharmoniju


Charlie Chaplin
Chaplinov Cirkus uz orkestar

Krstarica Potemkin
Krstarica Potemkin uz Zagrebačku filharmoniju

Tagged: , , , , , , , , ,