Kino Europa: Pet novih filmova do kraja godine

Na programu kina u drugoj polovini prosinca naći će se pet novih filmova: od 15. prosinca gledamo novi film Woodyja Allena ‘Jasmine French’, film o židovsko-njemačkoj filozofkinji Hanni Arendt, festivalsku uspješnicu ‘Adelin život’ te ‘Visoku modnu napetost‘ Filipa Šovagovića, a krajem mjeseca i novi film Jima Jarmuscha ‘Samo ljubavnici preživaljvaju’.
Visoka modna napetostFilm ‘Jasmine French’ slobodna je prerada poznate drame ‘Tramvaj zvan čežnja’ Tennesseeja Williamsa, a govori o životnoj krizi bivše supruge imućnog njujorškog biznismena, naviknutoj na visok životni standard i nepripremljenoj na probleme koji nastupaju s raspadom braka. Briljantnu naslovnu ulogu ostvarila je Cate Blanchett.

Film ‘Hannah Arendt’ tematizira jedno turbulentno razdoblje iz života istoimene slavne intelektualke: o periodu njezina izvještavanja sa suđenja nacističkom zločincu Adolfu Eichmannu za The New Yorker. Ovo novo dugometražno ostvarenje Margarethe von Trotte, poznate njemačke redateljice, uspješno povezuje razmišljanja i život Hanne Arendt, politiku i filozofiju, ljubav i prijateljstvo, pravo i moral.

Hvaljeni francuski film ‘Adelin život’, dobitnik Zlatne palme u Cannesu, govori o ljubavnom odnosu dviju mladih djevojaka, ali ujedno i o njihovom odrastanju. The Daily Telegraph ocijenio je film “iznimnom, odgađanom eksplozijom užitka, tuge, ljutnje, požude i nade i unutar toga dva najbolja glumačka ostvarenja ovogodišnjeg festivala u Cannesu, Adèle Exarchopolous i Lée Seydoux.

‘Visoka modna napetost’ drugo je dugometražno redateljsko ostvarenje Filipa Šovagovića. Riječ je o svojevrsnoj komediji katastrofe o životima mještana imagiranog hrvatskog otoka i nastojanjima načelnika da od maloga sela mjesto dobije status grada.

Naposljetku, nakon božićnih blagdana na redovni program dolazi i novi uredak slavnog američkog redatelja Jima Jarmuscha, ‘Samo ljubavnici preživljavaju’. Film je kombinacija romantične drame i filma o vampirima, a govori o vampirskoj rock zvijezdi Adamu, njegovoj vampirskoj partnerici Evi i Evinoj sestri Avi, čije će naglo pojavljivanje nakon punih 87 godina omesti ovaj idiličan partnerski odnos. U ulozi Eve je Tilda Awinton, Avu glumi Mia Wasikowska, dok je Tomu Hiddlestonu pripala uloga Adama.

Kino Europa

Tagged: , , , , , , , , ,