Kino SC: Koncert Orkestra mladih glazbenika

Koncert Orkestra mladih glazbenika uz Valentina Egela i Sueye Park održat će se u utorak, 9. travnja, u Kinu SC (Savska 25) s početkom u 19,30 sati, a ulaz je besplatan.

Orkestar mladih glazbenika čine ponajprije studenti glazbenih akademija, a na ovom koncertu klasične glazbe ostvarit će suradnju sa svjetski priznatim glazbenicima poput violinistice Sueye Park i dirigenta Valentina Egela. Glazba nadolazeće večeri putuje od romantičnih i virtuoznih nota Goldmarkovog prvog koncerta za violinu do začetnika romantičnog stila, L. Van Beethovena i njegove treće simfonije ‘Eroica’ koja se danas smatra prvom romantičnom simfonijom.

Orkestar mladih glazbenika osnovan je 2017. godine (tada u sklopu Organizacije mladih glazbenika) na inicijativu studenata Muzičke akademije u Zagrebu, s ciljem promicanja i razvitka klasične glazbe te njegovanja glazbene kulturne baštine, posebice među mladima.

Postojanje udruge i sve aktivnosti planirane su i organizirane od samih članova udruge.

Orkestar je ostvario nastupe u koncertnim dvoranama i drugim prostorima u Zagrebu, Varaždinu, Pregradi, Šibeniku, Tribunju, Makarskoj, Podgori, Prelogu, Štrigovi, Križevcima, Korčuli, Požegi, Rabu i Berlinu te je do sada realizirano preko četrdeset projekata.

Valentin Egel postao je šef dirigent i glazbeni voditelj Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci s 26 godina. Laureat je Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro pl. Matačić u Zagrebu, natjecanja njemačkih glazbenih akademija Campus Dirigieren i Dirigentskog natjecanja Simfonijskog orkestra Srednjonjemačkog radija u Leipzigu, a uvršten je i na popis ‘Maestri sutrašnjice’ Njemačkog glazbenog vijeća. Kao gostujući dirigent nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Srednjonjemačkog radija, Nirnberškim i Bremenskim filharmonijskim orkestrom, Nirnberškim i Brandenburškim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a te sa Zagrebačkim i Beogradskim filharmonijskim orkestrom.

Violinistica Sueye Park jedna je od najistaknutijih talenata svoje generacije. Rođena u Južnoj Koreji 2000. godine počinje učiti violinu u dobi od četiri godine. Kao solistica Sueye Park bilježi nastupe s orkestrima uključujući Orkestar Komische Oper Berlin, Staatskapelle Weimar i Seulski filharmonijski orkestar. Nastupala je i na raznim festivalima i u koncertnim dvoranama u Francuskoj, Njemačkoj, Izraelu, Italiji, Južnoj Koreji, Španjolskoj, Švedskoj itd. Godine 2017. objavljen je njen debitantski disk, kritički uvelike priznata snimka 24 Paganinijeva capriccia, nakon čega je uslijedio disk kratkih virtuoznih skladbi za violinu, ‘Salut d’amour’.

B.B. / Foto: SCZG promo


Tjedan glazbe za djecu i mlade


Tagged: , , , , , , , , ,