Kinoteka: Retrospektiva filmova Mustafe Nadarevića

Zagrebačko kino Tuškanac, u suradnji s Hrvatskom kinotekom, prikazat će osam filmova u sjećanje na Mustafu Nadarevića, glumca koji je osim kazalištu i televiziji, dao izniman doprinos hrvatskom i jugoslavenskom filmu.Program se otvara u srijedu, 24. veljače filmom Emira Kusturice ‘Otac na službenom putu’ (1985.), nostalgičnom, oporom dramom s mnogo humora, nagrađenom u Cannesu. Glumačku postavu čine Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mustafa Nadarević i Mira Furlan. Uoči projekcije uvodnu riječ održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

Nastavak je u četvrtak s filmom ‘Mala pljačka vlaka’ (1984.) koji se smatra prvim postmodernističkim filmom hrvatske kinematografije. Poigravanje populističkim žanrovima konstanta je ranog opusa Dejana Šorka, a u ovom je na meti vestern. Film ima impresivnu glumačku ekipu, osvojio je nagradu publike na Pulskom festivalu, a potvrdio se i u kinima. Iste večeri prikazuje se i ‘Priča iz Hrvatske’ (1991.) Krste Papića, koja upečatljivo prikazuje političko-osobnu dramu likova, a u Puli je osvojio Zlatnu arenu za najbolji film i nagradu publike.

U petak je ‘Gluvi barut’ (1990.), izvrsna ratna drama Bahrudina Bate Čengića, u Puli nagrađena Velikom Zlatnom arenom za najbolji film. Riječ je o uspjeloj adaptaciji istoimenog romana Branka Ćopića, za uloge u kojoj su Mustafa Nadarević i Branislav Lečić nagrađeni na festivalu u Moskvi. Slijedi ‘Kod amidže Idriza’ (2004.) Pjera Žalice, drama koja govori o ratu i njegovim posljedicama te izgubljenosti dvoje ljudi koji su u ratu izgubili sina. Formalnog protagonista odlično tumači Senad Bašić, no cjelinom suvereno dominiraju maestralni Mustafa Nadarević i Semka Sokolović Bertok.

Na rasporedu u subotu je ‘Miris dunja’ (1982.) Mirze Idrizovića, romantična ratna drama nagrađena Zlatnom arenom za najbolji scenarij. Posrijedi je suptilna psihološka studija ponašanja u traumatičnim okolnostima rata i okupacije, sa sjajnom interpretacijom Mustafe Nadarevića, čiji je izniman glumački potencijal pulski žiri propustio nagraditi. Iste večeri je i ‘Već viđeno’ (1987.) Gorana Markovića, nagrađen s pet Zlatnih arena u Puli i ostvarenje koje je Britanski filmski institut uvrstio među 100 najuspjelijih europskih filmova strave svih vremena.

Program sjećanja na Mustafu Nadarevića završava se u nedjelju ‘Glembajevima’ (1988.) Antuna Vrdoljaka, ekranizacijom romana Miroslava Krleže koja je postala hrvatski filmski klasik. Vrdoljak je upečatljivo našao ravnotežu između krležijanskog sumračnog prikaza psiholoških i društvenih devijacija te gledateljima atraktivne kostimirane drame snažnih emocija. Film je u Puli osvojio Zlatne arene za glavnu mušku ulogu (Mustafa Nadarević), sporednu žensku ulogu (Ena Begović) i kostimografiju.

K. T.


Tagged: , , , , , , ,