Knjiga za svako dijete

Unija Roma Hrvatske i UNICEF na Svjetski su dan knjige u Knjižnici S. S. Kranjčevića u Zagrebu organizirali edukativnu dječju čitaonicu ‘Knjiga za svako dijete’, u sklopu nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od najranije dobi, ‘Čitaj mi!’.Sementa Rajhard-Unicef čiitaonicaS ciljem da glas o važnosti čitanja dođe do onih kojima su knjige najteže dostupne, u sklopu događanja djeci je čitala popularna mlada glumica i pjevačica Sementa Rajhard, a UNICEF je donirao 300 knjiga, slikovnica i bojanki za djecu u obiteljima koje žive u teškim socijalno-ekonomskim uvjetima.

Na prvoj čitaonici ‘Knjiga za svako dijete’ sudjelovala su djeca iz vrtića Ceferino Jimenez Malla i Zrno iz naselja Kozari bok te druga djeca predškolske dobi iz gradske četvrti Pečenica-Žitnjak. Mlada zvijezda serije ‘Stela’  Nove TV, glumica i pjevačica Sementa Rajhard, djeci je čitala priče te razgovarala s njima o tome što sve mogu naučiti iz knjiga, kako uz knjigu mogu ostvariti svoje snove i kako iz knjiga mogu nastati predstave, filmovi i pjesme.

‘Čitanje djeci od najranije dobi je izuzetno važno za razvijanje njihove kreativnosti, sposobnosti pamćenja, komunikacijskih vještina, obrazovanje i predstavlja temelj za daljnji uspjeh u životu, a dovoljno je da roditelji za taj neprocjenjivi ulog u budućnost svoje djece izdvoje 15 minuta dnevno. Cilj ovog projekata i kampanje jest čitanje učiniti bliskom navikom što većeg broja roditelja i djece, a posebno je važno doprijeti do onih obitelji kojima su knjiga i čitanje najteže dostupni’, istaknula je voditeljica Knjižnice S.S. Kranjčevića, Jadranka Račić.

Na putu prema ostvarenju cilja kampanje ‘Čitaj mi’ da svako dijete dobije svoju prvu slikovnicu i da se svaki roditelj upozna s dobrobitima čitanja djeci od najranije dobi, UNICEF je okupljenoj djeci i roditeljima darivao pakete s knjigama i slikovnicama, a predstavnici Unije Roma Hrvatske, Seniji Seferović, ovom je prilikom uručena donacija od 300 dječjih knjiga, slikovnica i bojanki, koje će biti podijeljene obiteljima koje žive u teškim socio-ekonomskim uvjetima na području gradske četvrti Peščenica-Žitnjak.

O uspjehu prve godine kampanje ‘Čitaj mi!’ govore brojna pozitivna iskustva sudionika, ali i dojmljive brojke: gotovo 4000 slikovnica prikupljeno je za obitelji slabijeg imovinskog stanja, dječje odjele bolnica, vrtiće i domove za djecu; zabilježen je porast upisa djece u knjižnice, a više od stotinu knjižnica i tisuću volontera sudjelovalo je u više od 200 događaja koji su čitanjem okupili više od deset tisuća djece i roditelja, među kojima i brojne umjetnike, gradonačelnike i ministre.

***

Istraživanje koje je za UNICEF 2012. provela agencija Ipsos Puls pokazalo je da 23 posto roditelja šestomjesečne djece u Hrvatskoj ne čita i ne gleda slikovnice sa svojim bebama te da zajedničko čitanje nije dio svakodnevnih navika devet posto roditelja jednogodišnjaka, sedam posto roditelja trogodišnjaka i 14 posto roditelja šestogodišnjaka. Istraživanje je pokazalo i da četiri posto jednogodišnjaka, dva posto trogodišnjaka i jedan posto šestogodišnjaka nema niti jednu slikovnicu.

Kampanju organiziraju Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo i UNICEF Hrvatska, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

UNICEF

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,