Knjižnica Muzičke akademije: 95 godina, a tako živahna

’29. studenog 2014. počelo je preseljenje knjižnice Muzičke akademije u Zagrebu iz drvarnice u Berislavićevoj ulici u novi prostor zgrade Muzičke akademije na Trgu maršala Tita’, rekla je na svečanosti obilježavanja 95. obljetnice rada knjižnice voditeljica Željka Radovinović.knjiznica-muzicke-akademije-berislaviceva‘Ako je koncertna dvorana srce Muzičke akademije, onda je knjižnica njezin mozak’, napomenuo je dekan Dalibor Cikojević. A kako je taj mozak stasao od prvih privatnih donacija do današnjih 70.000 naslova za koje postoje izdvojena sredstva, od priručnih prostora u sklopu Hrvatskog glazbenog zavoda, preko spomenute drvarnice do današnjih 460 četvornih metara s čitaonicom i spremištem, od priučenih do stručnih bibliotekara, duhovito i jezgrovito ispričala je voditeljica.

knjiznica-muzicke-akademijeJoš uvijek je najveći dio povećanja fundusa vezan uz spontane donacije (pa se zbirka nekontrolirano širi!), ali i uz ciljane nabavke. Vrlo su važni doprinosi samih skladatelja u notnim materijalima, nakladnika u donaciji knjiga i tonskih zapisa, ali i donacija pristiglih stjecajem okolnosti poput onog Edicije Peters iz Leipziga.

Budući da Hrvatska nema tržište muzikalija, nerijetko knjižničarke pred vratima dočekuju kutije pune nota ili starijih knjižnih izdanja. Knjižnica i čitaonica, koja je ujedno slušaonica, dostupna je od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati, a planiraju se i glazbene slušaonice za građanstvo.

Olga Vujović

Tagged: , , , , , , , , ,