Kolibrić: Film po bestseleru Sandra Veronesija

Snimljen prema istoimenom bestseleru Sandra Veronesija, dobitnika talijanske nagrade Strega, ‘Kolibrić’ je višeslojno sjajno djelo s izvrsnim Pierfrancescom Favinom u glavnoj ulozi.

U vikendu kad je započeo s prikazivanjem u talijanskim kinima, film ‘Kolibrić’ postao je prvim domaćim filmom koji je uspio zasjesti na prvo mjesto gledanosti u Italiji sa zaradom od skoro 800.000 dolara. Veliki je to uspjeh za novo djelo Francesce Archibugi, višestruko nagrađivane talijanske redateljice čiji je najnoviji uradak ‘Kolibrić’ vrlo brzo postao jednim od najhvaljenijih filmova godine.

Knjigu ‘Kolibrić’ u Hrvatskoj je prošle godine izdala nakladnička kuća Ljevak, a od 21. rujna u kinima nas očekuje njezina filmska adaptacija, višeslojno sjajno djelo koje je premijerno prikazano na filmskom festivalu u Rimu te odabrano za službenu selekciju festivala u Torontu. Osim Rima i Toronta, ‘Kolibrić’ je prikazan na desecima uglednih međunarodnih festivala diljem svijeta gdje se uglavnom prikazivao u službenoj konkurenciji uz pohvale kritike i publike.

Kolibrić je mala ptica koja svu svoju energiju troši kako bi cijeli život ostala na jednom mjestu, a upravo tako živi Marco Carrera, glavni protagonist filma ‘Kolibrić’, čija je knjiga od trenutka kad je izdana pa sve do danas prevedena na 25 jezika. To je priča čija se radnja odvija 60 godina, a u kojoj se radosti, boli i neuroze uobičajene obitelji srednje klase isprepliću s evolucijom apsolutne i izvanredne ljubavi koja se proteže na tri generacije. Ovo je obitelj u kojoj je najbitnije držati se zajedno i prikazati jak kolektiv čak i kada je suočena s nepodnošljivim problemima.

U filmu su glavne uloge ostvarili vrhunski talijanski glumac Pierfrancesco Favino, poznata francuska glumica Berenice Bejo te cijenjeni talijanski glumac i redatelj Nanni Moretti. ‘Već trideset godina poznajem Sandra Veronesija kao autora, a ovaj sam roman pročitala prvog dana kad je objavljen’, u jednom je intervjuu izjavila redateljica Archibugi te nadodala: ‘To je knjiga koja me iznimno uznemirila, a na njezinu filmsku adaptaciju nagovorio me upravo Veronesi. Istovremeno sam bila ponosna i uplašena, jer sam dobila dojam da je riječ o djelu koje je sposobno dirnuti sve one teme koje su mi iznimno bliske osobno; bila je to knjiga kao da sam je ja napisala, ali naravno puno kvalitetnije’.

Talijanski esejist, romanopisac i novinar Sandro Veronesi postao je tek drugim autor u povijesti koji je uspio dva puta osvojiti Stregu – najprestižniju talijansku književnu nagradu. Prvi put osvojio ju je za roman ‘Tihi kaos’, a drugi put upravo za ‘Kolibrića’. Zanimljivo je da su obje knjige ekranizirane u uspješne filmove, a za film ‘Kolibrić’ Veronesi je izjavio: ‘Priča napreduje kroz jačinu prisjećanja glavnog lika pa tijekom filma kao gledatelji skačemo iz jednog razdoblja u drugo, iz jedne ere u drugu. No, u kinematografiji to zna biti iznimno riskantno, zbog toga što takav oblik naracije može izazvati skepsu. Ispričati našu priču kronološki bilo bi puno lakše, možda i logično, ali značilo bi na neki način izdati duh romana’.

Kupnjom kino ulaznice za film ‘Kolibrić’ u Kinu Kinoteka ostvarujete 30% popusta na kupnju istoimene knjige u zagrebačkoj Knjižari Ljevak.

Jednu od glavnih uloga u filmu ostvario je već spomenuti ugledni talijanski redatelj Nanni Moretti koji tumači lik psihoanalitičara Danielea Carradorija: ‘Sjajno je bilo što sam u ovom filmu bio isključivo i samo glumac. Bio je ovo šesti put u trideset godina da me redateljica Francesca pozvala da glumim jednu od uloga u njezinom filmu i u nekom sam trenutku morao pristati’, prisjeća se redatelj i glumac Moretti te nadodaje: ‘Knjiga je bila prekrasna, a i moj lik također’. Uz izvrsne glumačke nastupe, kvalitetnu režiju, vrlo dobre kritike te činjenicu da je postao jednim od najgledanijih talijanskih filmova u posljednjih nekoliko godina, ‘Kolibrić’ je svakako djelo koje izaziva pozornost i u kojem će uživati različite generacije kino gledatelja.

N. L. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , , , ,