Koliko self-helpa čovjek može podnijeti?

Složit ćemo se (ili nećemo) da smo se u posljednje vrijeme o motivacijske govor(nik)e spoticali češće no što bi inače. Teška vremena razglas su parolama kako je recesija blagoslov. Na krizi se poznaju junaci! Nelikvidnost je, ni više ni manje, šansa! Sinonimi su to koje razdvaja samo nekoliko stranica u rječniku.Sve se može kad se hoće. Trebate dokaz? Odaberite jednu od milijun knjiga o samopomoći. Ne sviđa vam se nijedna? Nema problema, još će ih barem toliko biti objavljeno u narednim godinama pa će barem jedna morati biti po vašem guštu.

Predah od terora pozitivnih misli i inih terapija nude Boris Perić i Tomislav Pletenac. Duhoviti duo intelektualaca okrenuo je self-help bajku naglavačke. U knjizi ‘Ne možeš ti to’, čvrsto je drže za noge, tresući zahtijevaju istinu. Poispadala su tako iz džepova svakojaka protuslovlja, magle i pijesak bačen u oči. Poput pelina, gorkog ali ljekovitog, Ne možeš ti to ispire nepce od svih ušećerenih jamstava. Perić i Pletenac nas tapšaju po leđima i podsjećaju na ono što smo i sami slutili – ne možemo mi to. Sad kad smo to i usvojili, zabava može početi.

Knjiga ‘Ne možeš ti to’ predstavlja niz teorijsko-literarnih osvrta na uvriježene obrasce pogreški, zabluda, neuspjeha, odustajanja, gubljenja, pa i propadanja, ilustrirane čitatelju manje-više poznatim i prihvatljivim primjerima iz dalje i bliže prošlosti, dok s druge strane nudi i obrise jedne svojevrsne teorijske ‘povijesti neuspjeha’ od prvih pera antičkih civilizacija do neoliberalnog duha današnjice. Neuspjeh pritom ne treba shvaćati kao katego­riju rezerviranu isključivo za poslovne pothvate i poduzetništvo kao takvo, jer se, uči nas iskustvo, u njegove koordinate, naputke i formule ipak može utisnuti sve što život čini životom.

N. L.


Tagged: , , , , , , ,