Spisateljica Lea Brezar poput Coelha i Bucaya

Kradljivci naše sreće nisu svi drugi oko nas, već smo to mi sami, samo što to često zaboravljamo, upozorila je Lea Brezar svojim novim romanom ‘Kradljivci sreće’, koji je predstavljen u dvorani Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu.Nakon dvije knjige objavljene u manje od godinu dana, može se primijetiti da je Lea Brezar autorica koja strastveno reagira na kritične točke naše stvarnosti i, poput stranih autora visokotiražne savjetodavne literature Paula Coelha ili Jorgea Bucaya, želi publiku potaknuti na kreativna rješenja i promjenu ponašanja, primijetila je urednica knjige Sandra Pocrnić Mlakar.

U prvoj knjizi Lee Brezar ‘Superjunakinje’ tema su bile žene pod pritiskom, koje su se slomile iz različitih razloga i uče ponovno preuzeti kontrolu nad svojim životima. U svojoj drugoj knjizi, Lea Brezar detaljnije se bavi muškim likovima oslikavajući opet vrlo čestu situaciju u svijetu biznisa – u marketinškoj agenciji alfa muškarac, kao kreativni direktor, agresivan je prema podređenima. Vlasnik tvrtke prešutno odobrava njegovo ponašanje jer mu donosi korist, ali svjestan je krize i traži pomoć trenerice, coacha, koja treba popraviti narušene odnose u timu.

Uobičajeni temelj priče Lea Brezar zakreće na neobičan način – coach je mlada žena s izvanosjetilnom percepcijom, koja ima vizije iz prošlih života svojih sugovornika i očitava koji su neriješeni sukobi u prošlosti odredili njihovo današnje ponašanje. U linearnu priču o odnosima u agenciji stoga su spretno i dramaturški dosjetljivo upletene epizode koje su se odigrale nekada davno. Igrom slučaja, ili sudbine, povijest se ponavlja u varijacijama na koje se ne može odgovoriti već iskušanim reakcijama. Traži se odluka i kreativan odgovor, uz podsjećanje da je naše ponašanje određeno i događajima koji su nestali iz našeg pamćenja.

Voditeljica Adela Juhas čestitala je produktivnoj autorici na dosad šestoj objavljenoj knjizi i drugom romanu i poželjela joj još atraktivnih naslova koje publika dočekuje s odobravanjem.

F. M.


Tagged: , , , , , , , , , , ,