Koncertom u Katedrali otvorene 47. Varaždinske barokne večeri

Svečanim koncertom u varaždinskoj katedrali Orkestra Orfej i Purcell zbora iz Mađarske pod dirigentskom palicom Gyorgya Vashegyija, vrhunskog promotora djela klasične i rane glazbe, otvorene su sinoć 47. Varaždinske barokne večeri.Brojni su se uzvanici i ljubitelji glazbe okupili u Katedrali na svečanosti koja je započela kako i priliči festivalu od nacionalnog značaja hrvatskom himnom u izvođenju vokalnog ansambla varaždinske Glazbene škole. Festival je u ime pokroviteljice, predsjednice Kolinde Grabar Kitarović otvorila njena savjetnica Renata Margaretić Urlić koja je istaknula: ‘Gotovo pola stoljeća sjajnih izdanja ovog festivala zaslužuje posebno priznanje, a pogotovo činjenica kako je za hrvatski narod sudbinske 1971. godine upravo u ovom našem povijesnom kraljevskom Varaždinu nastala ideja avangardne forme-specijaliziranog festivala. Bilo je doista hrabro inaugurirati jedinstveni repertoar barokne glazbe koji nije postojao u tadašnjoj Europi, nametnuti se snažnoj konkurenciji romantičnog, klasičnog repertoara i početi odgajati publiku koja će se Varaždinu vraćati svake rane jeseni već punih 47. godina. I upravu tu pionirsku ulogu uvijek treba isticati kada ističemo vrijednost i važnost Varaždinskih baroknih večeri i kada spominjemo njihovu sjajnu ulogu u očuvanju ne samo glazbenog, već i arhitektonskog, urbanističkog, likovnog, književnog i svog ostalog naslijeđa ove naše prekrasne domovine’. Dodala je i kako bez obzira na sve nesuglasice, razmimoilaženja, ujedinjeni smo plemenitošću glazbe i kako bi bilo mudro to zajedništvo i razumijevanje nastaviti primjenjivati na svim ostalim područjima života.

Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske Istvan Ijgyarto u svom je govoru istaknuo kako je Hrvatska jedan od najvažnijih mađarskih susjeda, a na Hrvate se gleda kao prijatelje s kojima se trudi na svim područjima ojačati veze. Osvrnuo se na zajedničke hrvatske i mađarske povijesne veze, te istaknuo kako partnerstvo na baroknom festivalu dokazuje da se u sklopu mađarsko-hrvatskih odnosa kultura ne ograničuje samo na nekolicinu nastupa, već je postala priča o uspjehu i odlučujuća spona putem koje dalje jačamo povjerenje između naše dvije zajednice. Najavio je kako će koncertu Baroknog orkestra Savaria 27. rujna u Varaždinu uz hrvatsku ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek nazočiti i mađarski ministar odgovoran za kulturu Zoltán Balog. ‘Organizatori Festivala su i dosad predano predstavljali srednjoeuropsku regiju, naime, od zemalja u regiji na ovome su se festivalu kao zemlje partneri dosad predstavile Austrija, a od zemalja V-4 Slovačka, Češka i Poljska. Osobito nam je drago da vrhunce našeg glazbenog svijeta možemo predstaviti upravo u vrijeme mađarskog predsjedanja Višegradskom skupinom i time jačati naš zajednički srednjoeuropski identitet. Tu bih podsjetio da je neskriven cilj našeg predstavljanja u Varaždinu i osnaživanje regionalnih veza i ovim bih putem također želio zahvaliti na tome što će se u Varaždinu osim ministarstva kulture predstaviti svojim zanimljivim programima i gradovi s pravom županije Zalaegerszeg i Szombathely, a novim će se sadržajem obogatiti i veza prijateljskih gradova Varaždina i Zalaegerszega’, istaknuo je državni tajnik pozvavši posjetitelje Baroknih večeri da prime Mađarsku i mađarsku kulturu.

S obzirom na to kako je jučer Varaždin slavio Dan oslobođenja od JNA i Dan branitelja Varaždinske županije u svom se govoru u Katedrali varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok osvrnuo na dane rata podsjetivši kako je Varaždin 1991.oslobođen od svake vanjske prisile i kako su te godine Varaždinske barokne večeri bile odgođene na dva mjeseca i bile održane u studenom. ‘Naše je upravo ovo čemu danas svjedočimo i čemu prebivamo, tradicija glazbe, kulture, naš kulturni identitet. I kao što smo tada bili moćni jer smo bili jedinstveni u svim tim događajima, tako ćemo danas biti moćniji što budemo različitiji i što budemo više u tim našim različitostima obogaćivali svoj sadašnji životni trenutak’, istaknuo je gradonačelnik Čehok i podsjetio kako je glazba najveće dostignuće ljudskoga duha, ono što nas je održalo i što je Varaždin uvijek približavalo srednjoj Europi kojoj i pripadamo. ‘Nije puka koincidencija da je Mađarska, nama susjedna zemlja i narod, zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri. Naši susjedi Mađari kao i mi živeći na razmeđima velikih carstava i država, na razmeđima epoha nosili su i dijelili gotovo istu sudbinu kao i mi Hrvati. Često smo bili prijatelji, katkada neprijatelji , često smo bili suparnici i protivnici, a katkada smo o istome gledali i sanjali. Možda se za Varaždin ne bi znalo toliko u Srednjoj Europi da se upravo jedan Mađar, skladatelj Kalman nije zaljubio fatalno u jednu Varaždinku. Vidite kako su čudni putevi Gospodnji i da nije napisao one stihove ‘Komm mich nach Varasdin’ po kojima je Varaždin Srednjoj Europi postao poznat. To samo svjedoči o tome da bilo kojem carstvu, državi ili politici pripadali, bili prijatelji ili neprijatelji, kultura pogotovo glazba jest ono što nas spaja i upravo stoga mi danas moramo njegovati prijateljske odnose’, rekao je u Katedrali dr. sc. Ivan Čehok, pozvavši ljubitelje glazbe da u idućih 10 dana uživaju u koncertima 47. Varaždinskih baroknih večeri.

‘Nit vodilja Varaždinskih baroknih večeri je glazba. Glazba koja je jedan univerzalni jezik, svima razumljiv. Mogli bi reći da je glazba najstariji izum u povijesti čovječanstva i jedan od rijetkih izuma koji je u svojoj srži i za cilj imao da spaja ljude, narodnosti i nacionalnosti, a ne da ih dijeli. I to je taj dar koji je ovaj grad, grad Varaždin prihvatio i s razlogom Varaždin nosi epitet i grada kulture i grada baroka i u konačnici grada glazbe’, naglasio je Damir Habijan, predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća i izaslanik predsjednika Vlade RH.

Mađarski su glazbenici, svjetski afirmirani ansambli, za početak Baroknih večeri izabrali kantate J. S. Bacha i za kraj koncerta skladu G. F. Handela ‘Zadok the priest’, nastalu za prigodu krunidbe kralja Georga II 1727. godine, popularno barokno djelo kojim su oduševili varaždinsku baroknu publiku. ‘Pozivom da nastupimo na otvorenju Festivala bili smo iznimno počašćeni, a na Varaždinskim baroknim večerima bili smo 2010. godine. Divno je da ponovno možemo nastupati u ovoj krasnoj katedrali i što nam je pružena prilika da po drugi puta nastupimo na Varaždinskim baroknim večerima’, naglasio je dirigent Vashegyi.

Nakon svečanog koncerta u Katedrali, uzvanici među kojima su bili i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, brojni pripadnici diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj, nazočili su vanjskom dijelu otvorenja. Na Franjevačkom trgu nastupili su folkloraši iz Zalaegerszega, a na Starome gradu članovi tradicijskog ansambla Haranglab, a tradicionalno prva je festivalska večer zaokružena vatrometom. Nakon koncerta uz baroknu kavu na Trakošćanu, danas slijede koncerti u 19 sati u varaždinskoj Katedrali kada će nastupiti orguljaši Xaver Varnus i Balazs Barnkopf uz glumce varaždinskog HNK, dok će u 21 sat u crkvi sv. Florijana nastupiti hrvatski ansambl Responsorium. U 19 sati počet će i koncerti u Lepoglavi, te Remetincu, dok će u 18 sati u galeriji Kerameikon u varaždinskoj Kukuljevićevoj ulici biti otvorena izložba mađarskih i hrvatskih keramičara.

VBV


Tagged: , , , , , , ,