Korčula: Moreška & Rolin Humes

Moreška – Kulturno umjetničko društvo – Korčula i Rolin Humes, u okviru projekta ‘Živi Rasti Cvjetaj’ , 8. srpnja u Korčuli u ambijentu napuštene termoelektrane smještene uz trajektno pristanište Dominče, održat će u 21 sat izvedbu viteške igre moreške u suvremenoj interpretaciji.Korčulani i njihovi gosti moći će vidjeti i čuti kako izgleda viteški ples moreška uz pratnju pop/rock/blues kvarteta Rolin Humes, koji su objavili dva albuma, a trenutno rade na trećem. Kao pobjednici 6th Croatian Blues Challengea u Zagrebu, 2015. bili su u Memphisu na International Blues Challengeu, a ove su godine predstavljali Hrvatsku na European Blues Challengeu u Danskoj.

Članovi benda su lani pokrenuli projekt ‘Živi Rasti Cvjetaj’ u kojem kroz suradnju s tradicionalnim i folklornim udrugama oživljavaju zapuštene i propale industrijske prostore te pokreću radionice i edukacije s ciljem razvoja lokalne zajednice. Društvo Morešku – Korčula i članove benda ovaj projekt ujedinio je na više razina. Budući da je glavni vokalist i pijanist benda Robert James Hudulin rođeni Korčulanin iz Brne, bilo je logično da ova inicijativa u jednom trenutku dođe baš do Korčule, otoka koji je svojedobno bio industrijski najrazvijeniji otok na Jadranu.

Njegovanje tradicijske baštine Korčule kroz suvremeni glazbeni izričaj te postavljanje u kontekst oživljavanja industrijskog nasljeđa, jedinstvena je inicijativa. Svodeći tradicionalno i moderno pod isti nazivnik, svrha projekta je osvijestiti korištenje potencijala cjelokupnog nasljeđa ovog prostora. Prikupljenim sredstvima financirat će se radionice na temu ‘Društveno – kulturni centri u službi razvoja otoka’. Danas, možda više
nego ikada, postoji potreba za revitalizacijom održivih modela takvih centara na Korčuli, koji bi služili kao okosnica društveno kulturnog djelovanja i kroz koje bi se njegovao osjećaj pripadnosti te duh suvremenog Mediterana.

Moreška – Korčula svojim dugogodišnjim i kontinuiranim radom značajno je doprinijela činjenici da se
nekad mediteranska, a danas korčulanska viteška igra, nakon povijesti duge više od 400 godina, zadržala i očuvala jedino u Korčuli. Iako je moreška kroz svoju povijest bila podložna glazbeno scenskim promjenama danas se izvodi uz glazbu koju je komponirao hrvatski skladatelj Krsto Odak.

Ovo kulturno umjetničko društvo, koje broji više od 150 članova, kroz orkestar, big band, klapu, pjevački zbor i folklornu sekciju, ali i glazbenu školu, obogaćuje društveni i kulturni život grada sudjelujući u različitim projektima. Društvo je već ostvarilo zanimljivu suradnju s violončelisticom Anom Rucner a već šestu godinu zaredom u suradnji s Hrvatskim baroknim ansamblom izvodi i baroknu morešku, za koju je glazbu skladao Ivan Josip Skender. Ne čudi stoga da je Moreška – Korčula, koja je prošle godine obilježila 350 godina od prvog poznatog pisanog spomena moreške, s oduševljenjem prihvatila inicijativu benda za izvođenje moreške uz novoskladani ‘soundtrack’ čiji je autor Robert James Hudulin.

Moreška & Rolin Humes projekt je koji će korčulansku morešku kroz pop/rock/blues soundtrack te posebnu scensko-svjetlosnu postavu potpuno osuvremeniti. Sigurno će snaga i žestina rocka doprinijeti borbenosti moreškanata, a blues note osnažiti dramatičnost ljubavne priče Bule i Osmana.

Moreška – Korčula i Rolin Humesi uz potporu Grada Korčule poklanjaju ovaj koncertni događaj publici. Umjesto ulaznica prikupljat će se donacije za radionice koje će se održati u listopadu. Nakon izvedbe Moreške, Rolin Humes će održati i samostalni koncert.

I. K.

Tagged: , , , , , , ,