Koronavirus ne diskriminira, nemoj ni ti!

Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučuju – novi je program na društvenim mrežama. Preporukom besplatnih projekcija vrhunskih filmova s izbjegličkom tematikom poziva se na solidarnost s ljudima koji bježe pred ratovima i proganjanjem.Pobjednik prestižnog festivala u Sundanceu, zapanjujući dokumentarac i primjer terenske reportaže koja ostavlja bez daha ‘Zadnji u Alepu’, režisera Ferasa Fayyada, prati međunarodno priznate Bijele kacige, organizaciju običnih građana koji prvi hrle prema eksplozijama u nadi da će spasiti živote svojih sugrađana. Film se moglo pogledati na 12. Festivalu tolerancije, a nudi se putem Restartove akcije ‘Doku – izolacija’. Prvi je to film kojeg će se podijeliti 6. travnja u sklopu novog programa Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučuju… na online platformama Festivala Tolerancije – facebooku, instagramu i twitteru. Svakog ponedjeljka, srijede i petka Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučit će vam dvadesetak filmova s tematikom o izbjeglicama.

‘Danas više nego ikada znamo koliko znači dom. Mjesto sigurnosti, utjehe, intimnosti i sreće. Brojni ljudi, njih 70 milijuna u cijelom svijetu, nemaju dom. Korona virus i jaki potres U Zagrebu su ih istisnuli iz medija, no oni nisu nestali. Dapače. U suradnji s UNHCR-om donosimo filmske prijedloge za naše duge dane u izolaciji koji se na emotivan način bave pitanjem izbjeglica i izbjeglištva u nadi da će solidarnost i empatija koji su nam sada svima više nego potrebni, ojačati i naći put u naše društvo’, izjavila je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.Svakodnevni je život potpuno stao, ali ratovi i proganjanje nisu prestali. I dok se cijeli svijet ujedinio u borbi protiv korona virusa, ljudi i dalje bježe iz svojih domova u potrazi za sigurnošću. Mjere koje su neke zemlje usvojile mogle bi u potpunosti onemogućiti pristup pravu na azil, stoga ne smijemo zaboraviti na one koji bježe od rata i proganjanja, poručuju iz UNHCR-a.

‘Najgore krize zahtijevaju ono najbolje od čovječanstva. Baš kao i svima nama, solidarnost i suosjećanje sada su i izbjeglicama potrebniji nego ikad prije’, rekao je Giuseppe Di Caro, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj.

Ciklus će, u srijedu, 8. travnja, nastaviti nagrađivani filma ‘Uvoz’, redateljice Ene Sendijarević, premijerno prikazan u Cannesu 2016. godine. Okosnicu radnje čini mlada bosanska izbjeglička obitelj koja završava u malom nizozemskom selu nakon što im je odobrena zaštita 1994. godine. Jedna apsurdna situacija sustiže drugu dok od novog svijeta pokušavaju stvoriti svoj dom.U petak, 10. travnja, Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučuju film ‘Borders’ kojeg potpisuje Mathangi Maya Arulpragasam, globalno poznata kao M.I.A, glazbenica i aktivistica koja svojim radom kontinuirano upozorava na probleme izbjeglica. Ništa čudno s obzirom da je i sama bila izbjeglica. Vizualno atraktivan, provokativan spot za pjesmu ‘Borders’ baš odgovara kraju tjedna i online partyjima i druženjima kroz koje susrećemo prijatelje.

L. P.


Tagged: , , , , , , , ,