Shmuley Boteach: Košer seks

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovaj ponedjeljak odabrao je roman Shmuleya Boteacha ‘Košer seks’. (Profil knjiga, 2013.).

‘Seks je emocija u pokretu.’Damir Vujnovac 2
Mae West

Nisam neki ljubitelj literature o samopomoći, no ovu knjigu ni ne smatram takvom. Ako nekome pomogne … i to je dobro.

Ne treba je smatrati niti priručnikom za intimni život Židova, iako ju je napisao rabin, jer nije ni (samo) to.
Što ta knjiga onda jest?

Odgovor na to pitanje pronaći ćete odmah na početku knjige, tamo gdje se obično nalaze zahvale i pozdravi. Te zahvale je, najčešće, najbolje preskočiti, no ovu srdačno preporučujem. Kome se ona dopadne, neka bez brige čita knjigu do kraja … ili je, s vremena na vrijeme, uzme, prolista i pročita pokoju stranicu.

Košer seks 3Humor koji se provlači cijelom knjigom čini je vrlo čitljivom i onima čiji se svjetonazor neće nužno poklapati s ovim kroz knjigu provučenim. Citati poznatih i nepoznatih ljudi vezani za ljubav i seksualnost izvanredna su nadopuna svakoj temi i drže pažnju čitatelja duhovitim dosjetkama.

Ponekad stvarno ostaje dojam da je svaka rečenica neki savjet ili mudrost. Tko li će sve to zapamtiti? Ne bojte se, poruka, pouka i cijela slika lako se pamte. Lako se pamte i informacije koje ćete saznati o židovskom pogledu na seks, ljubav, međuljudske odnose, tradiciju … saznat ćete puno više od toga što bi košer seks trebao u praksi biti.

Nek sam i promašio smisao ili namjeru autora i knjige, no ona je još uvijek i dobra i zanimljiva, a zasigurno i korisna. Teško je pronaći temu i malo vezanu za seks i odnose u braku ili vezi koja ovdje nije bar spomenuta, ako ne i dobro raščlanjena. Knjigu stvarno nije pogrešno ni staviti uz enciklopedije, uz priručnike ili druge knjige ‘opće prakse’. Ako pak spremate knjige po abecedi, stavite je pod slovo S.

‘Je li seks prljav? Samo ako to radite kako treba!’
Woody Allen

Pročitajte još: Lauren Beukes: Djevojke koje sjaje , Katherine Jenkins: Pouke redovnika za kojega sam se udala , Nicholas Sparks: Bilježnica ,

Tagged: , , , , , , , , ,