Kosovska Košnica na otvorenju 19. Zagreb Film Festivala

19. izdanje Zagreb Film Festivala otvara se u nedjelju, 14. studenoga (20 sati) u kino dvorani Studentskog centra (SC), uz projekciju kosovskog filma ‘Košnica’, moćne drame o maloj ženskoj revoluciji koju pokreće ajvar.Trostruki laureat Sundancea, u režiji Blerte Basholli, inspiriran je istinitom pričom o ratnoj udovici koja je, pokrenuvši proizvodnju ajvara, prouzročila pravu malu žensku revoluciju u patrijarhalnoj seoskoj zajednici.

Glavni festivalski program uključuje rekordan broj pobjedničkih filmova nagrađenih na svjetskim A festivalima te čak pet predstavnika nacionalnih kinematografija u utrci za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. ZFF-ov program uključuje i sedam finalista za nagradu Europske filmske akademije.

Projekciji otvorenja prethodit će uvodni govor organizatora i dodjela Nagrade Albert Kapović. Film ‘Košnica’ predstavit će producenti Valon Bajgora i Agon Uka. Od 19 sati u dvorištu SC-a, Zagrebački orkestar ZET-a izvest će koncert sastavljen od skladbi iz filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’.

J. P. / Foto: ZFF


Tagged: , , , , , , , , , ,